Hlavní obsah

Plzeňany zaskočil neobvyklý meteorologický jev – průmyslové sněžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na neobvyklý jev v podobě takzvaného průmyslového sněžení upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jde o srážky, které vznikají za vhodných podmínek v okolí zdrojů vlhkosti, jako jsou průmyslové provozy. V pondělí se s nimi mohli lidé setkat v centru Plzně.

Foto: ČHMÜ / Pavel Vacík

Průmyslové sněžení v Plzni (29. 1. 2024)

Článek

Průmyslové sněžení vzniká nejčastěji kolem větších zdrojů vodní páry, jako jsou typicky například chladicí věže. Ideální doba pro takovouto sněhovou nadílku pak vzniká před východem slunce.

Podmínkou vzniku tohoto jevu je nízká vrstevnatá oblačnost, případně mlhy, nad nimiž je jasná obloha. Důležitá je rovněž přítomnost průmyslových emisí, které tvoří dodatečný zdroj tepla a vlhkosti, i další fyzikální podmínky.

Při jejich splnění začne skutečně sněžit, přičemž sníh je unášen od zdroje emisí.

I meteorologové přiznávají, že je vznik průmyslového sněžení kvůli nevyzpytatelnosti obvykle překvapí, podobně jako v pondělí ráno obyvatele západočeské metropole.

Vzhledem k předpovědi počasí, která opět slibuje mrznoucí mlhy a námrazu, není vyloučeno, že se Plzeňané v úterý ráno opět setkají se sněhem.

Bude to klouzat, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:
Průmyslové sněžení

Výběr článků

Načítám