Hlavní obsah

Bude to klouzat, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělního večera až do úterního dopoledne platí varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před námrazou a mrznoucími mlhami. Meteorologové upozorňují, že provoz na silnicích může komplikovat kluzký povrch i snížená dohlednost.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Na komunikacích se bude vytvářet námraza jak v místech s mlhami, tak při malé oblačnosti i v místech bez mlh,“ upozornili meteorologové. Námraza i mlhy by se ve většině případů měly během dne rozpouštět, ojediněle se ale udrží po celý den.

Výstraha platí od pondělních 22 hodin do úterních 11 hodin v Plzeňském a Jihočeském kraji a rovněž v částech Vysočiny, Středočeského, Karlovarského, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Námraza se ale podle meteorologů může vytvářet na celém území.

„Záludnost tohoto jevu je v tom, že se vyskytuje za vhodných podmínek právě i za jasné oblohy a po vytvoření se zajíždí do tenké vrstvy ledu, která není vidět a může být velmi kluzká,“ upozornili meteorologové.

Před tvorbou mrznoucích mlh varoval ČHMÚ již v noci na pondělí a v pondělí ráno, kdy na Jizerce v Libereckém kraji klesla teplota k -15 °C.

Teploty budou stoupat až k 12 stupňům

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám