Hlavní obsah

Počasí v srpnu? Tepleji bylo i na Silvestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpnové počasí zatím provázejí srážky a nízké teploty. Meteorologové na pondělí dokonce hlásí, že teplotní maxima se budou pohybovat do 17 stupňů. To je přitom méně, než bylo před půlrokem na Silvestra, kdy u Prahy padl rekord 18,2 stupně Celsia. Podle meteoroložky Dagmar Honsové teplotní výkyvy k počasí patří.

Přechod srážek přes ČR: Sobota 0:00 - pondělí 10:30Video: ČHMÚ

 
Článek

„V pondělí bude zataženo, přechodně oblačno, oblačnosti bude ubývat ve večerních hodinách. Během dne očekáváme déšť na celém území. Slábnout bude až v noci na úterý. Úhrny už však nebudou tak vysoké jako v minulých dnech – nejčastěji spadne kolem 5 milimetrů, v horských oblastech 10 až 15 milimetrů,“ řekla Novinkám meteoroložka Honsová.

A doplnila, že maxima se budou pohybovat pouze mezi 13 a 17 °C. Tepleji přitom bylo i v prosinci. V Praze 31. 12.2022 naměřili 17,7 stupně. Nejvyšší loňskou silvestrovskou teplotu, 18,2 stupně Celsia, naměřili v Dobřichovicích u Prahy a v pražských Komořanech.

Během pondělí, tedy 7. srpna, by se teploty tedy měly pohybovat zhruba ve stejných hodnotách. Od úterý by se měly začít mírně zvedat.

„Výrazně podprůměrné teploty k letnímu počasí v Česku patří – jen v posledních letech klimatické změny jich ubývá. Ale v 60. až 80. letech 20. století bychom takových teplotních propadů našli hodně,“ vysvětlila pro Novinky v pondělí Honsová.

A doplnila: „Stejně tak během zimy, pokud sem pronikne teplý vzduch, mohou teploty stoupat i přes 15 °C.“

Letní teploty přijdou až o víkendu

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám