Hlavní obsah

Počasí ukáže v jediném týdnu dvě zcela odlišné tváře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto týdnu nabídne počasí výrazné teplotní skoky, které obsáhnou jak hodnoty kolem 12 °C, tak celodenní mráz, byť zatím jen ve vyšších polohách. Nejchladnějším dnem bude středa, kdy se sněhové vločky dostanou i do nížin, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální zábězry z panoramatických kamer 20.11.2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Počasí svatokateřinského týdne přinese obrovské teplotní skoky, od 12 °C v pondělí, po tzv. ledový den ve středu, kdy od vyšších poloh budou i nejvyšší odpolední teploty zůstávat pod bodem mrazu,“ přiblížila meteoroložka vývoj nejbližších dnů.

V pondělí bude počasí ovlivňovat tlaková níže, na většině území tak bude zataženo s deštěm či přeháňkami, které mohou být na severu území i vydatné. Odpolední teploty se dostanou na 8 až 12 °C, nicméně pocitovou teplotu bude snižovat vítr.

V úterý bude převážně oblačno až zataženo, místy opět s deštěm či přeháňkami. Navečer se začne ochlazovat a od severu bude dále přibývat oblačnosti. Na horách se přidá sněžení, přičemž hranice pro sněhové srážky se bude snižovat k polohám kolem 400 metrů nad mořem. Ranní minima klesnou na 7 až 3 °C, odpolední teploty vystoupají na 5 až 10 °C.

Středa bude nejchladnějším dnem týdne – studené severní proudění ve vyšších polohách nepustí teploty nad bod mrazu,“ přiblížila Honsová. Převážně bude oblačno až polojasno, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Po ránu, kdy se teploty budou pohybovat mezi 0 a -4 °C, se bude ojediněle tvořit náledí. Přes den zůstanou teploty pouze mezi -2 a 3 °C.

Ve čtvrtek se na charakteru počasí projeví přechod teplé fronty, jejíž okraj ovlivní i naše území. Převládat bude zprvu polojasno, postupně se však zatáhne a přidají se srážky, které ojediněle mohou být i mrznoucí. Ranní minima klesnou na -1 až - 6 °C, ale přes den by se měly teploty dostat na 2 až 7 °C.

Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku, pocitová teplota na vrcholu klesla k -15 °C

Domácí

Další frontální systém ovlivní počasí hned v pátek, kdy bude převážně oblačno až zataženo s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. Nejnižší teploty budou v noci klesat k 5 až 0 °C, přes den se v maximech dostanou ke 4 až 8 °C. Ve čtvrtek i pátek je přitom třeba počítat s čerstvým větrem.

Výhled na oba víkendové dny prozatím slibuje oblačno až zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh sněhové. Ranní minima po oba dny klesnou na 4 až -2 °C, přes den by se měly teploty pohybovat nejčastěji mezi 4 a 8 °C.

Mikroplasty už se dostaly i do mraků, mohou ovlivnit počasí, tvrdí vědci

Zahraniční
Foto: David Taneček, ČTK

Sněhulák pod sjezdovkou Javor v Peci pod Sněžkou v Krkonoších (19. listopadu 2023)

Foto: David Taneček, ČTK

Stopy ve sněhu od aut na parkovišti ve Velké Úpě v Krkonoších (snímek z 19. listopadu 2023)

Reklama

Výběr článků

Načítám