Hlavní obsah

Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku, pocitová teplota na vrcholu klesla k -15 °C

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silný vítr v neděli zastavil provoz horního úseku lanovky z Růžové hory na Sněžku. Podle dat z poštovny Anežka, která se nachází na vrcholu Sněžky, dosahoval v neděli vítr v nárazech rychlosti přes 90 kilometrů v hodině. Na hřebenech Krkonoš je momentálně kolem 20 centimetrů sněhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vrchol Sněžky

Článek

Lanovka momentálně jezdí pouze o víkendech a její provoz je možný při větru o rychlosti do 60 kilometrů v hodině. Návštěvníci mohou využít první úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a odtud vyrazit na Sněžku pešky.

Na vrcholu nejvyšší české hory bylo podle dat Poštovny v neděli ráno -4,5 stupně, ale silný vítr pocitovou teplotu snižoval i k -15 °C.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry.

Sněžku pokryla sněhová nadílka

Vánoce

Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí ve zbytku Krkonoš.

Na Luční boudě bylo podle údajů horské služby 23 centimetrů sněhu, přičemž od soboty připadly zhruba dva centimetry.

Vrchol Sněžky aneb Vítejte v Mordoru

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám