Hlavní obsah

Výhled slibuje krásné počasí až do září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po předchozím chladném období dochází v aktuálním týdnu k výraznému vzestupu teplot, jejichž týdenní průměr se tak dostane do extrémních hodnot, uvedli v dlouhodobém výhledu meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teplé počasí pak očekávají až do začátku září.

Foto: Julia Geiter, Reuters

Koupaliště ve Vídni

Článek

Výhled se týká období od 14. srpna do 10. září. Meteorologové upozornili, že zatímco předcházející tři týdny byly ve znamení podprůměrných teplot, nyní nás čeká období teplotně nadprůměrné.

„Týdenní období přibližně od začátku druhé poloviny srpna bude patřit mezi nejteplejší od roku 1931. V druhé polovině příštího týdne (od 21. do 28. srpna) začnou teploty pozvolna klesat, ale týdenní teplota zůstane i tak nadprůměrná. V následujících dvou týdnech do 10. září se očekávají teploty na rozhraní průměrných a nadprůměrných hodnot,“ uvedl ČHMÚ.

V aktuálním týdnu budou teploty opakovaně stoupat nad tropickou třicítku, v sobotu může být až 34 stupňů.

Týden ve znamení tropů: Bude až 34 stupňů

Počasí

Z hlediska srážek nečekají meteorologové v jednotlivých týdnech výhledu výrazné rozdíly.

„První předpovědní týden bude bez plošně výrazných srážek, ale lokálně v bouřkách se mohou vyskytnout i vydatné srážky. V dalších týdnech se budou srážkové úhrny udržovat kolem normálu, ovšem s velkou nejistotou v posledním předpovědním týdnu. Celkově bude období od poloviny srpna do 14. září srážkově průměrné,“ dodali meteorologové.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

El Niño bude „bobtnat“. Ovlivní to zimu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám