Hlavní obsah

Nová předpověď: Až minus 12 stupňů a až 15 cm sněhu

Meteorologové v pátek rozšířili výstrahu před náledím o varování před sněhem. Na Facebooku upozornili, že do sobotního večera může napadnout až 15 centimetrů nové pokrývky.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18.11.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na riziko náledí meteorologové upozorňovali už ve čtvrtek, v pátek výstrahu upřesnili. Platí od pátečních 12 hodin zatím do sobotního rána pro celé území České republiky, pro konkrétní kraje se ale může varování lišit.

„Během dnešního dne se od severovýchodu ochlazuje, teploty budou postupně od severu a severovýchodu klesat pod bod mrazu,“ uvedl v pátek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Třeba v noci na neděli mohou teploty klesnout až na minus 12 stupňů Celsia. V sobotu bude mráz i přes den.

„Mokré povrchy budou namrzat a místy se vytvoří náledí, v případě sněhové pokrývky i zmrazky. V sobotu během dne bude místy celodenní mráz, náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne,“ poznamenali meteorologové.

Výstraha před sněhem platí od pátečního do sobotního večera především pro jih a západ Čech. „Dešťové srážky se budou postupně měnit ve sněhové a nejintenzivnější sněžení očekáváme od pátečních večerních hodin na jihozápadě území, kde sněžení bude přetrvávat i během soboty a ve večerních hodinách zeslábne,“ napsali meteorologové.

Ti v textu výstrahy na svém webu píšou, že spadnout může kolem 8 centimetrů za 12 hodin, na Facebooku však uvádějí, že ho může být i víc.

„Na jihozápadě území může napadnout od 5 do 15 cm nového sněhu. Na ostatním území spadne od 0 do 5 cm nového sněhu,“ stojí v příspěvku na sociální síti.

Už v noci na čtvrtek místy sněžilo. Meteorologové v souvislosti se sněhem a náledím upozornili na riziko pro řidiče i chodce.

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ doporučili.

Silničáři vyrážejí do terénu. Místy nasněžilo, čeká se náledí

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám