Hlavní obsah

Na Silvestra bude jaro

Na přelomu roku bude ještě tepleji než během období Vánoc. Teploty budou díky teplému jihozápadnímu proudění stoupat až k hranici 15 °C. K mírnému ochlazení dojde až během prvního lednového týdne, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek bude převládat oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami. Ty se budou vyskytovat zejména v horských oblastech a od vyšších poloh budou smíšené či sněhové. V průběhu dne by jich od západu mělo přibývat. Tepoty se dostanou na 6 až 10 °C.

V pátek bude opět převážně oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, denní vyšplhají na 6 až 10 °C.

V sobotu na Silvestra bude oblačno až zataženo, zpočátku dne místy déšť nebo přeháňky, a to zejména v horských oblastech. Během odpoledne budou srážky ustávat a oblačnost se místy protrhávat na polojasno,“ konstatovala Honsová s tím, že teplé bude již sobotní ráno, kdy v Čechách klesnou teploty k 9 až 4 °C, ovšem na východě k  1 °C. Přes den se zastaví na hodnotách mezi 11 a 15  °C, ale v Polabí bude až 16 °C. Chladněji bude na východě, kde odpolední maxima dosáhnou kolem 10 °C.

Začátek nového roku nabídne v neděli polojasnou oblohu, ráno na východě i mlhy a nízkou oblačnost. V noci teploty klesnou na 10 až 4 °C, přes den se dostanou na 11 až 15 °C, na východě to bude kolem 10 °C.

Loni bylo na přelomu roku rovněž abnormálně teplo a padly i četné rekordy včetně toho z Klementina. Na Nový rok tam teplota vystoupila na 14,2 °C. Extrémní skokové ochlazení z přelomu let 1978/79 se tedy tentokrát rozhodně opakovat nebude.

Rekordní ochlazení na Silvestra 1978/79

Žádné extrémní ochlazení jako na přelomu roku 1978/79 se na nás letos nechystá – také tenkrát na Silvestra nejvyšší odpolední teploty šplhaly i přes 10 °C a na Nový rok po ránu klesaly pod -15 °C. Extrémní ochlazení přinesla studená fronta – např. v Poděbradech bylo na Silvestra 12 °C, ráno na Nový rok -18,5 °C.

V pondělí nás čeká polojasná obloha, na východě místy s mlhami. Teploty v noci a ráno klesnou na 7 až 3 °C, přes den se dostanou na 8 až 12 °C.

V úterý by již mělo být oblačnosti více, převládat bude oblačno až zataženo, místy s deštěm či přeháňkami. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 6 a 2 °C, denní vystoupají na 5 až 9 °C.

Ještě více oblačnosti, místy opět s přeháňkami, nabídne středa. Převládat bude oblačno až zataženo s nočními teplotami mezi 5 a 1 °C. Přes den by se měly opět pohybovat mezi 5 a 9 °C.

Sněžku zasáhl orkán

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám