Hlavní obsah

Zima je zpět v plné parádě. Na horách napadnou desítky centimetrů sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější chladné počasí s podprůměrnými teplotami, které doprovází četné srážky, se naplno projeví během pátku. Meteorologové očekávají, že na horách může připadnout „několik desítek centimetrů sněhu“.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Výhled podle modelu Aladin.

Článek

Ve vyšších polohách Šumavy i Krušných hor se sníh objevil již v úterý, další nadílku čekají meteorologové v závěru týdne.

„Nejvíce patrně na Šumavě a v Krkonoších – možná i kolem 30 centimetrů. V sobotu navíc bude během dne sněžit i dál,“ uvedl ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle něhož se na sněhové epizodě shodují všechny modely.

Sněhové vločky, případně krupky se během přeháněk mohou objevit i v nižších polohách.

Bude zima. V Německu nasněžilo do rozkvetlých jabloní

Evropa

Česko zažívá chladnější období, než je pro tuto roční dobu obvyklé. Obavy panují z nočních a ranních mrazů, které mohou poškodit vegetaci, která je kvůli vysokým teplotám z uplynulých týdnů zhruba o měsíc napřed.

Naproti tomu srážky mohou přírodě prospět – zažehnají potenciální sucho, které se už v některých oblastech začínalo projevovat.

ČHMÚ v rámci dlouhodobého výhledu avizoval, že „studené počasí nás bude doprovázet prakticky až do konce dubna“. Je tak šance, že se nezařadí do série nejteplejších měsíců, jež v poslední době přicházely.

Klimatolog: Ochlazení i mráz jsou v dubnu normální, příroda je ale o měsíc napřed

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám