Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu dopoledne zpřísnil výstrahu, kterou vydal v souvislosti se suchem a vysokými teplotami. Vysoký stupeň rizika požárů nově platí pro celé území České republiky. Česko čekají v sobotu vedra, přes 30 stupňů naměřili meteorologové už během dopoledne.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 15.7Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstrahu před rizikem požárů vydali meteorologové už dříve, vysoký stupeň rizika se však týkal jen části území především na západě. Nově zvýšené varování platí pro celé území, a to až do odvolání.

„V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit a způsobit velké škody a ohrozit lidské životy,“ uvádějí meteorologové v textu výstrahy.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před požáry se nově týká celého území ČR

V lesích i jinde v přírodě by lidé neměli rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit a odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

ČHMÚ také upozorňuje na místní vyhlášky a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány a na úsporné hospodaření s vodou.

Lékaři k vedrům: Pozor na pivo i šoky z klimatizace

Domácí

Opatrní by měli být také zemědělci při sklizni, na což upozorňují i hasiči. Během období zvýšeného rizika vzniku požárů jsou zemědělci například povinni vybavit žňovou techniku lapači jisker a přenosným hasicím přístrojem s minimálním objemem hasiva devět litrů.

Jsou také dána pravidla při provádění sklizně, například že musí být nejprve sklizen a rozorán pruh o šířce minimálně deset metrů po obvodu daného prostoru a teprve poté může být sklizeň dokončena.

Po Kerberovi přijde Cháron. Evropu čekají ještě větší vedra

Evropa

Kromě rizika požárů je zároveň je v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Platí až do neděle, přičemž největší vedra - přes 34 stupňů - se čekají v sobotu v západní polovině republiky.

Více než 30 stupňů naměřili meteorologové už během dopoledne. „Příliv horkého vzduchu od jihozápadu začíná zesilovat a v podvečer a večer bude vrcholit,“ napsali před polednem na Twitteru a upozornili, že teploty ještě minimálně pět hodin porostou.

S vysokými teplotami se potýká také jih Evropy. Nejvyšší výstraha platí na sobotu pro 15 italských měst včetně turistických destinací jako jsou Řím, Florencie nebo Boloňa.

Vlna veder sužuje i jih a jihozápad Spojených států. Varování meteorologů platí pro oblasti, kde žije až 113 milionů Američanů, z toho 27 milionů v příštích dnech zažije teploty vyšší než 43 stupňů Celsia.

V Aténách kvůli extrémnímu horku zavřeli Akropoli, předtím tam zkolabovala turistka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám