Hlavní obsah

Meteorologové zesílili výstrahu: Vítr, sníh, závěje a do toho teď ještě náledí

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí aktualizoval výstrahy před silným větrem, sněžením a tvorbou sněhových jazyků, které doplnil o varování před tvorbou náledí. Zatímco vítr by se měl v průběhu pondělního večera uklidnit, sníh a náledí budou hrozit až do úterního rána.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před předpokládaným větrem, sněžením a ledovkou

Článek

Silný vítr, který může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách i 90 kilometrů, bude hrozit do pondělních 21:00 na celém území s výjimkou nejvýchodnějších oblastí republiky, respektive částí Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

„Zejména během pondělního večera očekáváme četné sněhové přeháňky, ojediněle i silné, s dosažením intenzity až pěti centimetrů za hodinu. Na horách připadne až 15 cm nového sněhu za 12 hodin,” upozornili meteorologové.

Čekají nás teploty jako na horské dráze. Týden začne silným větrem

Počasí

Kombinace silného větru a sněžení bude vytvářet ideální podmínky pro vznik sněhových jazyků, v horských oblastech závějí. Zatímco sněžení by mělo ustávat během pondělního večera, sněhové jazyky a závěje budou hrozit až do úterního rána.

Od pondělních 17:00 až do úterních 9:00 bude na celém území s výjimkou Jihomoravského a částí Zlínského kraje hrozit od středních poloh náledí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám