Hlavní obsah

Meteorologové varovali před přízemními mrazy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před nízkými teplotami, které na západě a jihozápadě republiky a v oblasti Českomoravské vrchoviny mohou v pátek ráno klesat i výrazněji pod bod mrazu. To může poškodit vegetaci, zeleninu a nízké rostliny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V důsledku malé oblačnosti a uklidnění větru se budou zejména na západě a jihozápadě Čech a v oblasti Českomoravské vrchoviny ve druhé polovině noci na pátek a v pátek ráno pohybovat teploty vzduchu ve 2 metrech kolem 0, přízemní teploty mezi -2 až -7 stupňů Celsia,” uvedli meteorologové.

Na zbytku území by se mrazy měly objevovat pouze lokálně a v údolích.

Meteorologové ne zcela obvyklou výstrahu odůvodnili tím, že „mráz může způsobit škody zejména na dosud nesklizených zemědělských plodinách a také na vegetaci, která je citlivá i na krátkodobou teplotu pod bodem mrazu”.

Varování platí pro Vysočinu, Jihočeský, Karlovarský a Plzeňský kraj od pátečních 2 do 8 hodin.

Nízké teploty budou souviset s malou oblačností, uklidněním větru a přílivem studeného vzduchu.

„Zeleninu a nízké rostliny je možno zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,” doporučili meteorologové pěstitelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám