Hlavní obsah

Konečně déšť. Aprílové počasí to stihne na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až na samém konci dubna přichází typické aprílové počasí s náhlým střídáním meteorologických jevů. Dobrá zpráva je, že mezi nimi bude déšť. V závěru týdne se ochladí, ale jen přechodně, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.4.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V pondělí startujeme teplotami i hluboko pod bodem mrazu – Rokytská slať hlásí - 8 stupňů, Kořenov -7,5 stupně. V 6 hodin ráno ojediněle mrzlo i v nížinách, například Holešov hlásil -0,3 stupně, Doksany -0,5 stupně,“ řekla Honsová s tím, že odpolední maxima v následujících dvou dnech naopak vystoupí relativně vysoko. Následovat budou chladnější dny se srážkami.

„Ani tyto srážky ale sucho nezažehnají,“ upozornila meteoroložka.

Analýzy věští výraznější déšť. Obavy z letního sucha a parna ale nemizí

Domácí

V pondělí bude polojasno nebo skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty díky teplému jihozápadnímu proudění vystoupí na 18 až 22 stupňů.

„V úterý k nám postoupí studená fronta, která se nad naším územím bude vlnit a na většině území Česka bude občas do konce týdne pršet – spadne většinou od 10 do 25 mm, v místech s vydatnějšími přeháňkami až 50 mm. Ojediněle se budou vyskytovat také bouřky,“ uvedla Honsová.

V úterý přes den bude polojasno nebo skoro jasno, postupně od západu oblačno až zataženo, místy s přeháňkami nebo deštěm, ojediněle bouřky. Teploty po ránu klesnou na 10 až 6 stupňů, přes den vyšplhají až na 20 až 24 stupňů.

Ve středu bude oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Ráno bude mnohem teplejší, než jsme zvyklí z minulého období, teploty neklesnou pod 13 až 9 stupňů. Přes den se očekává 16 až 20 stupňů.

Čtvrtek přinese oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty se budou pohybovat mezi 10 až 6 stupni, denní pak mezi 16 až 20 stupni.

První máj spíše chladnější

Na pátek, tedy První máj, hlásí předpověď oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, odpolední maxima se budou pohybovat jen mezi 13 až 17 stupni. „Na 1. května bylo v roce 2012 až 30 stupňů,“ připomněla Honsová.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto

V sobotu bude opět oblačno, občas déšť nebo přeháňky. Ranní teploty klesnou na 8 až 4 stupně. Přes den teploměry ukážou 12 až 16 stupňů.

V neděli už bude oblačno až polojasno. Ranní teploty zůstanou mezi 8 až 4 stupni, denní ale budou stoupat už k 16 až 20 stupňům.

Po víkendu pak modely zatím ukazují dočasné, ale velmi výrazné oteplení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám