Hlavní obsah

Počasí bude jarní, teploty vystoupají až na 15 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty budou tento týden spíše jarní, ačkoliv slunce si moc neužijeme, maximum by mohlo někde dosáhnout až 15 stupňů. O víkendu se ale ochladí a počasí bude víc odpovídat roční době. Novinky o tom informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 20. 2. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pracovní týden bude opět výrazně teplotně nadprůměrný, hned v pondělí přijde teplá fronta. „Na víkend k nám ale pronikne studený vzduch od severozápadu až severu, který přinese strmý pád teplot vzduchu a hranice sněžení bude zřejmě přechodně klesat i do středních nadmořských výšek,“ upřesnila Honsová.

„Počátek týdne ještě bude větrný – nárazy větru se budou pohybovat kolem 55 km/h, na horách kolem 70 km/h,“ upozornila meteoroložka.

V pondělí bude oblačno až zataženo. „Na severu a severovýchodě území čekáme zpočátku dne místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh i srážky sněhové. Odpoledne dojde k ustávání srážek a ubývání oblačnosti od jihozápadu,“ uvedla Honsová. Ranní teploty budou klesat k 2 až -3 stupňům a po ránu se může ojediněle tvořit náledí. Denní teploty ale vystoupí na jarních 8 až 13 stupňů.

Také úterý přinese oblačno až zataženo, přeháňky se ojediněle objeví na severovýchodě území. Během dne se oblačnost bude od západu protrhávat až na polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 7 a 3 stupni. Odpolední maxima vyšplhají na 9 až 13 stupňů, na jižní Moravě až na 15 stupňů.

Ve středu bude na obloze oblačno až polojasno, na severovýchodě území se ojediněle objeví déšť. Po ránu se ochladí na 4 stupně až 0. Přes den předpověď hlásí opět 9 až 13, na jižní Moravě až 15 stupňů.

Více oblačnosti přijde opět ve čtvrtek, kdy bude zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, denní se budou stále držet relativně vysoko mezi 8 a 12 stupni.

Teploty budou klesat

V pátek bude zataženo až oblačno, místy se bude objevovat déšť nebo přeháňky, na horách budou padat i srážky sněhové. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 4 stupni a 0, denní mezi 6 a 10 stupni.

Zataženo až oblačno bude také v sobotu, místy se bude vyskytovat déšť, od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty už mohou někde padat pod nulu, konkrétně na 1 až -3 stupně. Denní teploty už nebudou tak vysoko, vyšplhají nejvýše na 3 až 7 stupňů.

V neděli bude opět zataženo až oblačno, místy déšť, od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní minima se opět budou pohybovat mezi 1 a -3, zatímco odpolední maxima budou opět o něco nižší, ale stále bez mrazu, konkrétně mezi 1 a 5 stupni.

Přijde k nám v březnu mráz? Polární vír se může zhroutit

Věda a školy
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.
Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám