Hlavní obsah

Česko zasáhnou velmi silné bouřky, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu republiky mohou v pátek odpoledne a večer zasáhnout silné, případně i velmi silné bouřky, Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává i možnou tvorbu supercel. Bouřky může doprovázet krupobití, přívalové srážky i vítr o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Foto: Windy

Predikce bouří v pátek v 16:00

Článek

„První silné bouřky by mohly vzniknout po poledni na Šumavě,“ uvedli meteorologové s tím, že během odpoledne se budou vytvářet další na spojnici Šumava – Vysočina – Jeseníky.

Velmi silné bouřky se mohou objevit na Vysočině, v Jihočeském kraji, ale též v částech Plzeňského, Jihomoravského, Olomouckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Na zbytku území s výjimkou Karlovarského, Ústeckého a částí Plzeňského, Středočeského a Libereckého kraje bude platit varování před silnými bouřkami.

Bouřky se budou posouvat k východu, supercely k jihovýchodu. „Supercelární bouře budou doprovázeny zejména silnými nárazy větru o rychlosti 50 až 90 kilometrů v hodině, kroupami přes dva centimetry v průměru a přívalovými srážkami,“ upozornil ČHMÚ s tím, že za krátký čas může spadnout 30 až 40 milimetrů srážek.

Meteorologové upozornili, že nebezpečné bouřky se vyskytnou pouze na malé části území, pro něž je vydána výstraha. „Přesná lokalizace je ale nemožná,“ dodali.

Večer by se měla od západu situace uklidňovat.

I přes očekávané srážky zůstává v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku požárů. Meteorologové očekávají, že ji budou během víkendu případně upřesňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám