Hlavní obsah

V pátek silné bouřky a od soboty na dlouho hic, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V částech České republiky se v pátek odpoledne a večer opět mohou objevit silné bouřky. Vedle toho meteorologové varovali, že od soboty minimálně do úterý budou v Česku stoupat teploty nad 31 °C.

Přechod srážek 17.8. 2023 od 11 do 22 hodinVideo: chmi.cz

 
Článek

Největší pravděpodobnost bouřek je na Šumavě a na severovýchodě ČR. Večer budou bouřky slábnout, nejdříve v Čechách, později na Moravě a ve Slezsku,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle něhož může během pomalu se pohybujících bouřek napršet až kolem 40 milimetrů. Může je doprovázet i krupobití a nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Jejich varování se začalo odpoledne naplňovat a tak na Jesenicku zvýšili kvůli silné bouřce stupeň výstrahy.

„Očekáváme, že by srážkový úhrn v této oblasti mohl dosáhnout hodnot až kolem 50 milimetrů. Vzhledem k výraznému nasycení z předchozích srážek nelze vyloučit přechodné výrazné vzestupy zejména menších toků a lokální zatopení,“ informoval ČHMÚ

Výstraha před bouřkami platí od pátečního poledne do 22 hodin v Karlovarském, Moravskoslezském a částech všech krajů s výjimkou Prahy a Jihomoravského kraje.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Model teplot v neděli

Výstraha před vysokými teplotami začne platit v sobotu na většině Čech a na jihu Moravy. Od neděle se varování rozšíří na celé území republiky. Varování prozatím platí do odvolání.

Lidé by měli omezit pobyt na přímém slunci, pít dostatek tekutin a vyhýbat se zvýšené fyzické zátěži.

Blesk zasáhl Boží oko na morovém sloupu v centru Prahy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám