Hlavní obsah

Výstraha před povodněmi s extrémním nebezpečím, napršelo i 70 mm srážek

Právo, Novinky, jas, alt, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v noci na pondělí rozšířil výstrahu před povodněmi. Kvůli intenzivním bouřkám hrozí především na Šumpersku a Uničovsku rychlý vzestup hladin řek. V bouřkách někde za tři hodiny napršelo i 70 mm srážek. Potok Merta v Sobotíně a Oslava v Dlouhé Loučce na Šumpersku v noci stouply na třetí povodňový stupeň.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené domy v Rýmařově na BruntálskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Místy se vyskytnou velmi silné bouřky zejména s intenzivními srážkami,”  varovali už během dne meteorologové, v noci přidali výstrahu před povodněmi s třetím nejvyšším stupněm. Bouřky a přívalové deště se prohnaly především přes západní část jižní Moravy, Vysočinu a tvrdě zasáhly Olomoucký kraj.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ varuje ped přívalovými dešti, červenou barvou, která značí extrémní nebezpečí také před povodněmi.

Nejvyšší výstraha před povodněmi trvá do jedné hodiny v noci, poté nebezpečí klesne na druhý stupeň. Zcela pomine během pondělního dopoledne.

Kromě Sobotína, kde náhle prudce stoupla hladina potoka Merta, byl podle ČHMÚ třetí stupeň stupeň vyhlášen na Šumpersku i na Oslavě v Dlouhé Loučce. Na druhém stupni je Desná v Koutech nad Desnou a také Želetavka v Jemnici na Vysočině.

Foto: ČHMÚ

Povodňové stupně vyhlášené po nedělních bouřkách. Stav k 22:30 Červenou barvou jsou označeny třetí stupně, tedy ohrožení, žlutou barvou druhé stupně, tedy pohotovost, zelenou barvou první, tedy bdělost.

Hladina stoupla i na Jevíčce v Chornici v Pardubickém kraji a také na Mírovce ve Šlapance na Havlíčkobrodsku a také na Balince v Balinách. První stupeň je i na Bělé v Jeseníku.

Zatopené sklepy

Na jihu Moravy hlásí výjezdy zejména hasiči z Blanenska. „V Lysicích dobrovolní hasiči čistí kanalizační vpustě a odklízí bahno z komunikace, v Boskovicích odčerpávají vodu z laguny na ulici Kpt. Jaroše,“ informovali hasiči na svém twitteru.

Zvýšený počet výjezdů hlásí i hasiči na Vysočině. Jedná se zejména o ucpané kanály, čištění ulic a také odklízení popadaných větví nebo stromů zejména na Třebíčsku a Žďársku.

Foto: ČHMÚ

Bouřková oblačnost nad Českem v sedm hodin večer

Hasiči na Vysočině měli od šesté hodiny v podvečer kvůli bouřkám přes 40 výjezdů, nejvíc na Třebíčsku a Ždársku.

Výstraha před bouřkami platí od nedělních 13 hodin a vydrží až do pondělních dvou hodin ráno. To by také mělo pominout největší nebezpečí povodní. Platí pro část Jihočeského, Královéhradeckého i většinu Pardubického kraje. Rovněž pro všechny kraje na Moravě a ve Slezsku.

Na Evropu se ženou bouřky, lijáky a vítr

Evropa

BEZ KOMENTÁŘE: Sobotní bouřky na jihu ČechVideo: Pavel Orholz, Právo

Bouřky s vydatnými srážkami se částí republiky přehnaly již v sobotu. Větší škody naštěstí nezpůsobily.

Například ve Slavonicích nicméně obyvatelé zaznamenali silné krupobití, které trvalo asi 15 minut a poškodilo skleníky i plodiny na zahrádkách.

Foto: pro Novinky.cz Martina Tomášů

Sobotní krupobití ve Slavonicích

Foto: pro Novinky.cz Martina Tomášů

Sobotní krupobití ve Slavonicích

Reklama

Výběr článků

Načítám