Hlavní obsah

Babí léto se zatím odkládá

Žádná sláva, tak by se dalo charakterizovat počasí v nadcházejících čtyřech týdnech. Zřejmě nejchladnější bude tento týden, kdy se i v nížinách mohou objevit přízemní mrazíky. V dalších dvou týdnech se má sice oteplit, ale od 10. října meteorologové počítají s trvalým nástupem chladného počasí, uvádí Český hydrometeorologický ústav v měsíčním výhledu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.9.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Teploty se v tomto týdnu budou držet zpočátku do 15 stupňů Celsia, postupně se začne pomalu oteplovat. Nejteplejším dnem bude zřejmě sobota s odpoledními maximy až 19 stupňů Celsia. V noci a k ránu se ale mohou od středy objevovat četné přízemní mrazíky. Meteorologové očekávají v příštích dnech časté přeháňky, na horách budou i sněhové.

Poslední zářijový týden a první dny v říjnu (26. 9. až 2. 10.) by mělo být polojasno až zataženo, místy přeháňky. Ráno a dopoledne se mohou místy objevovat mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty se budou pohybovat mezi třemi a devíti stupni Celsia. Nejvyšší denní teploty pak budou na 12 až 18 stupních Celsia.

První říjnový týden (3. až 9. října) by měl charakter počasí vydržet. Ranní teploty by se měly pohybovat mezi třemi a devíti stupni Celsia, denní teploty potom v intervalu mezi 13 až 19 stupni Celsia.

Poslední předpovědní týden (od 10. do 16. října) meteorologové očekávají, že se opět ochladí s pravděpodobnou odchylkou -2,5 °C od dlouhodobého průměru. Noční teploty by se měly pohybovat mezi 0 a 7 stupni Celsia, denní na průměrných 12 stupních Celsia.

Dlouhodobý teplotní průměr v období mezi 19. zářím a 16. říjnem je přitom 11,3 stupně Celsia.

Z hlediska celkového množství srážek meteorologové předpokládají, že období od 19.září do 16. října bude jako celek průměrné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám