Hlavní obsah

Zemřel reálný Tarzan. V džungli přežíval přes 40 let

V pondělí zemřel ve věku dvaapadesáti let Vietnamec Ho Van Lang, který byl považován za opravdového Tarzana. Jeho otec s ním téměř před půl stoletím utekl do džungle, kde následně desítky let žili. Otec téměř zapomněl mluvit a Lang se nenaučil víc než pár slov. Když byl v roce 2013 přiveden zpět do civilizace, byl to pro něj šok. Netušil například, že existují ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Živoucí Tarzan strávil ve vietnamské džungli 40 letVideo: Caters News/Alvaro Cerez, AP

 
Článek

Celý příběh se začal psát v roce 1972 ve vesničce Tran Kem. Se svou rodinou tam žil Ho Van Thanh, jenž bojoval v řadách Vietkongu proti Američanům. Jednou, když byl Thanh pryč, byla vesnice zasažena bombardováním, při kterém zemřela Thanhova matka a dva jeho synové.

Thanh sebral ženu a dva mladší syny jménem Lang a Tri, kterým se podařilo přežít, a našel si bezpečnější místo. Jenže smrt více než půlky rodiny zanechala na Thanhovi psychické následky. Kromě depresí a hlubokého zármutku začal také trpět záchvaty agrese. Při jednom takovém svou ženu zbil až do bezvědomí, popadl dvouletého syna Langa a zmizel s ním v lese. Později se do vesnice vrátil, ale vyděšení vesničané obávající se o zdraví ženy mu raději sdělili, že je mrtvá.

Foto: Profimedia.cz

Lang byl přezdíván skutečným Tarzanem. Po celý život neznal prakticky nic jiného než džungli.

Zatímco manželka vychovávala mladšího Triho, Thanh v lesích zmizel se svým synem Langem nadobro. Nebo to tak alespoň po několik desítek let vypadalo. Thanh s malým Langem žili nejprve na okraji džungle, postupně se ale přesouvali hlouběji a hlouběji. Muž už nechtěl mít s lidmi nic společného.

Život v džungli beze slova

Thanh s Langem si vždy na nějaký čas postavili chýši v korunách stromů. Thanh měl své vojenské kalhoty vždy úhledně složené v rohu malé místnosti, vedle nich pak červenou košili, ve které odnesl svého syna. Nic víc jim z civilizace nezbývalo. Živili se pouze tím, co našli v džungli, zejména kořeny tapioky a kukuřicí, kterou si dokázali vypěstovat. Dřevo káceli pomocí primitivní vyrobené sekery. Léta plynula a Lang rostl.

Rostl také jeho mladší bratr Tri. Když mu bylo kolem dvanácti let, přidal se ke svému strýci a dalším příbuzným při výpravě za nalezením svého otce a bratra. A podařilo se jim je najít. Thanh nejprve svého syna nepoznával, pak ale přece jen projevil alespoň trochu radosti. Za ty roky už téměř zapomněl mluvit. Veškeré snahy jeho rodiny, aby se přestěhoval zpět do vesnice, ale rázně odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Nástroje a primitivní oblečení nalezené v chýši Thanha a Langa

Tri je alespoň jednou dvakrát do roka navštěvoval a nechával jim nějaké základní potraviny – rýži, olej či sůl. Lang bratra vždy rád viděl, uměl však sotva pár slov, pomocí kterých se dorozumíval s otcem. Jejich setkání se odehrávala většinou v tichu.

Foto: Profimedia.cz

Sekera vyrobená z nábojnice děla

Roky dál ubíhaly. Z Langa se stal dospělý muž s duší dítěte a mimořádnou schopností přežít v džungli, který neměl ani tu nejmenší představu, jaký je svět za hradbou stromů. V roce 2013, čtyřicet jedna let poté, co Thanh odešel, se Tri rozhodl jednat. Zdraví se jeho otci rapidně zhoršovalo a Tri přesvědčil úřady, aby zasáhly.

Život v civilizaci: Tvrdá práce i cigarety a alkohol

Opravdový Tarzan žije ve Vietnamu. Takové a další titulky zaplnily ten rok světová média, když se objevily fotky policistů vynášejících na nosítkách starého muže z džungle. Vedle nich kráčel šlachovitý muž oblečený pouze do bederní roušky z kůry.

Thanha i Langa se ujala rodina. Starý Thanh civilizaci už nikdy nepřivykl, a zpočátku to vypadalo, že ani Lang nebude mít pochopení pro život ve vesnici. „Nerozumí tomu, co mu říkáme, nechce jíst ani pít,“ uvedl jeden z jeho příbuzných Ho Van Bien. „Víme, že chce utéct zpátky do lesa, tak ho musíme pořádně hlídat,“ dodal Bien.

Foto: Profimedia.cz

Lang civilizaci přivykl rychle, což se zřejmě podepsalo na jeho zdraví.

Po následující tři roky přivykal Lang civilizovanému životu. Naučil se kouřit, pít alkohol a jíst tepelně zpracované potraviny. Tvrdě dřel na farmě, podvědomě ho to ale stále táhlo k džungli. V roce 2016 se zabydlel na okraji lesa. Žil tak napůl cesty k místům, kde strávil celý život, a zároveň byl v blízkosti své rodiny.

Některým věcem se však nenaučil nikdy. Mluvil málo a byl například naprostým asexuálem. Po celý život totiž nikdy nepřišel do kontaktu se ženou a netušil, co žena je. To mu dělalo problémy, i když žil ve vesnici.

Nádherná lidská bytost

V roce 2016 ho navštívil cestovatel Alvaro Cerezo, který s ním týden žil v džungli, aby se naučil jeho schopnostem přežití v divočině. „Na začátku jsem se od něj chtěl naučit nové techniky přežití, ale aniž bych si to uvědomil, odhalil jsem jednoho z nejsympatičtějších lidí, které jsem kdy potkal,“ uvedl Cerezo, který o Langovi natočil rovněž dokument. Lang byl přátelský a velmi překvapený i potěšený, že se od něj někdo něco chce učit.

Foto: Profimedia.cz

Lang s cestovatelem Cerezou

O rok později umřel Thanh a Lang žil dál na hranici mezi civilizací a divočinou. Právě civilizace však přispěla k jeho brzké smrti. Loni v listopadu si začal Lang stěžovat na silné bolesti na hrudi a v břiše. Lékaři u něj odhalili rakovinu jater v pokročilém stadiu.

Slovák žije v lese. Inspiroval ho Tarzan

Muži

„Jsem teď velmi nemocný. Mé jediné přání je, aby můj bratr a jeho žena našli lék a já mohl žít déle a vidět jejich děti vyrůstat,“ uvedl Lang krátce před smrtí. Zemřel 6. září 2021 ve společnosti svého bratra, jeho manželky a dalších příbuzných.

„Jsem z jeho smrti smutný, zároveň je to pro něj ale vysvobození, protože v posledních měsících hodně trpěl,“ uvedl Cerezo. „Nerad jsem viděl, jak žije v civilizaci. Vždy jsem se bál, že jeho tělo nebude schopné zvládnout tak drastickou změnu,“ uzavřel Cerezo s tím, že odešla nádherná lidská bytost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám