Hlavní obsah

Zahřívání francouzského koňaku před pitím je nesmysl, tvrdí výrobce

Právo, Miroslav Homola

Pro vinařskou oblast zcela neobvyklou degustaci má za sebou pár vyvolených pozvaných do vinařství U Jeňoura ve vesnici Nechory. Tentokrát se tam nepřevalovaly na jazyku veltlíny či ryzlinky, ale ochutnávaly se produkty z hroznů, které se prodávají za mnohem vyšší cenu než víno. Šlo o degustaci francouzského koňaku.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jacques Godet při degustaci

Článek

Ochutnávku před sommeliéry a dalšími zhruba 40 hosty přitom vedl osobně Jean-Jacques Godet, majitel rodinné firmy, jejíž tradice sahá ve Francii až do 16. století. Značka s názvem Cognac Godet byla založena v roce 1782 a dnes patří mezi poslední ryze rodinné francouzské firmy vyrábějící tento nápoj.

Účastníci degustace se dozvěděli mnohé o apelacích, odkud firma odebírá surovinu, tedy hrozny. Charismatický Godet rovněž prezentoval i správnou konzumaci koňaku, který se má podle něj podávat v pokojové teplotě, tedy při zhruba 18 stupních.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jacques Godet s manažerkou vinařství U Jeňoura Janou Čadík a sekretářem Asociace sommeliérů ČR Miroslavem Jandorou

Velmi rozšířený zvyk zahřívání koňaku před pitím v ruce či jiným způsobem je podle Godeta úplný nesmysl. Sklenice se má naopak držet za stopku a koňakem se v ní krouží, aby nápoj rozvinul vůně. Na dotaz, proč některé podniky nahřívají skleničky na koňak, reagoval slovy, že je to známý a bohužel rozšířený nešvar, proti kterému on velmi silně bojuje.

Francouz pak osobně předvedl, jak se čichá aroma koňaku, když strčil nos do skleničky a okrajem skleničky střídavě stlačil jednu a poté druhou nosní dírku. Počínání vysvětlil tím, že většinou levá nosní dírka vnímá aromata sladká a pravá ty kyselé a ostatní vůně. Obdobně jako jazyk, který vnímá jiné chutě na špičce než na svých dalších částech.

Dalším poučením bylo, že je dobré nechat koňak řádně vydechnout, třeba i deset i více minut u starších druhů. Vzápětí se přítomných ptal, jak dlouho jim trvá, než se úplně probudí po spánku. Když se dočkal odpovědi, že asi většinou třicet minut, odpověděl: „Tak vidíte a tenhle koňak spal dvacet, v jiných případech i více, let, dopřejte mu, ať se probudí a otevře i on!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám