Hlavní obsah

České pivní lahve oslavují svobodu a pomáhají

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Broušenou lahev s plzeňským ležákem, která půjde do aukce, jejíž výtěžek podpoří Centrum Paraple, letos vytvořil designér a umělecký sklář Lukáš Novák. Pilsner Urquell jich nabídne deset. Každá má jinou zátku. Jednu si výrobce piva schová do své sbírky. Nejdražší lahev loni vyšla na 700 tisíc korun.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Lukáš Novák (na snímku) pracoval na charitativních lahvích 2,5 měsíce.

Článek

„Osmým rokem realizujeme výjimečný projekt, který pomáhá hendikepovaným. Udržujeme více než 170letou tradici, kdy pomáháme lidem v okolí a celé společnosti. Letos jsme se rozhodli s našimi aukčními lahvemi oslavit třicet let svobody v České republice,“ vysvětlila za společnost Eva Anrejčáková. Za dobu fungování projektu se podařilo vybrat devět milionů korun.

„Inspiroval jsem se tradičními brusy, které známe od babičky z vitríny, na něž se nesmělo sáhnout. Původní české brusy jsou symetrické, my je různě kombinovali, je to takový chaos, který má symbolizovat svobodu,“ přiblížil mladý umělec. Lahev pojme 1,3 litru dvanáctistupňového piva.

Peníze na dobrou věc

Novák na konečné podobě spolupracoval s deseti patrony z řad umělců, sportovců a odborníků, kteří se narodili v roce 1989. Každá lahev nese jeho poselství na téma, co pro něj znamená svoboda.

„Svoboda je pro mě žít. Soběstačnost,“ řekl jeden z patronů, Jiří Čeloud, který v Centru Paraple pracuje jako instruktor nácviku soběstačnosti.

„Paraple je pro mě parťák víc než deset let, byl jsem jeho klient, teď dělám práci, která mi dává smysl,“ doplnil. „Když vidím všude kolem kritiku, rozdělení lidí na podivné tábory, neměli bychom zapomínat chválit,“ podotkl další patron Vladimír Polívka.

Podle ředitele Centra Paraple Davida Lukeše jdou peníze z aukce zejména na úhradu služeb sociální rehabilitace, část na technické věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám