Hlavní obsah

Výzkum rozdělil muže do tří kategorií. Do které patříte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie výzkumníků z University of British Columbia v Kanadě přináší nové dělení mužů podle jejich přístupu k milostným vztahům. Do jedné z celkem tří kategorií lze podle výzkumníků zařadit jakéhokoliv muže. O výzkumu informoval britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumníci zkoumali celkem 92 heterosexuálních mužů odlišného původu (ze 14 různých zemí) ve věku od 19 do 43 let. Výsledkem práce je rozdělení mužů do tří kategorií v návaznosti na jejich přístup k milostným vztahům.

Kdy je sexuální chtíč během dne nejsilnější? Muži to mají jinak než ženy

Muži

„Naším cílem bylo zjistit, jak různé typy maskulinit ovlivňují vztahy mužů a jejich duševní zdraví,“ řekl deníku Daily Mail vedoucí výzkumu John Oliffe, jenž na kanadské univerzitě řídí program výzkumu mužského zdraví. Konkrétně se zaměřuje na mužské chování a kvalitu života s ohledem na vliv maskulinity. Jeho práce pomáhá lékařům a vědcům rozvíjet podporu potřebným v oblastech, jako je například psychické zdraví mužů.

Tradice, rovnost nebo progres

První kategorií jsou podle výzkumníků muži neo-tradicionalisté, kterou reprezentovalo celkem 24 procent účastníků výzkumu. Jejich maskulinita se projevovala upřednostňováním tradičního rozdělení genderových rolí, ve kterém muži mají především úlohu ochránce, poskytovatele a pečovatele.

Naopak rovnostářští muži preferují rovnost mezi partnery, kdy každý přispívá do vztahu stejnou mírou, a jejich soužití je tak vyrovnané. Tuto kategorii zastávala hned polovina zúčastněných.

Ty, kteří přispívají prohlubování genderové rovnosti a s partnerkou komunikují za účelem naplnit potřeby toho druhého, označili výzkumníci jako progresivní muže, jichž bylo ve výzkumu zbylých 26 procent.

„Muži se stále více zapojují do prosazování genderové rovnosti. Jen málo se ale ví o tom, jak mladší muži pracují na budování partnerství ve svém soukromém životě. Doufáme, že jsme tímto výzkumem pomohli zmapovat tento neprobádaný prostor a ukázat cestu pro zdravější vztahy, které přispívají ke zdraví mužů, jejich partnerek a rodin,“ vysvětlil Oliffe pro server UBC News.

Tým výzkumníků dokonce vytvořil speciální kvíz, kde mají lidé možnost na základě krátkých textů a fotografií určit, o jaký typ maskulinity se jedná.

„Nejenže sdílíme výsledky našeho výzkumu, ale také lidi vyzýváme, aby uvedli, jak v tomto ohledu vidí sami sebe. A jak ve svých milostných vztazích pracují na genderové rovnosti,“ doplnila spoluautorka výzkumu Nina Gaová.

Anketa

Do jaké kategorie byste se na základě zmíněného výzkumu zařadil?
Neo-tradicionalista
36,9 %
Rovnostářský
33 %
Progresivní
8,9 %
Do žádné ze zmíněných kategorií nezapadám
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12347 čtenářů.

Prý toxická maskulinita. Macron ve Francii čelí kritice za to, že vypil pivo na ex

Koktejl

Reklama

Související témata:
Maskulinita

Výběr článků

Načítám