Hlavní obsah

Vyhecovali ho kamarádi. Hasič vytvořil model zásahového vozu, se kterým jezdí k nehodám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Profesionální hasič Josef Němeček z Přeštic na jižním Plzeňsku vytvořil výjimečný model. Jde o zásahový automobil, se kterým v práci jezdí například k nehodám. Originální kousek je jediným v republice.

Profesionální hasič Josef Němeček vytvořil model zásahového automobilu.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Koníčku se Němeček věnuje více než 30 let, zlákala ho především železnice. Nedávno se ale nechal vyhecovat svými kolegy modeláři a vznikl technický vůz MAN TA-M1Z.

„Auto jsem nafotil, zaměřil a poslal kamarádovi, který ovládá 3D technologie. Vše jsme ladili až do chvíle, než jsem byl s výsledkem spokojený,“ uvedl Němeček.

Protože chtěl, aby byl model autentický, návrh asi desetkrát vrátil. „Mám auto opravdu nakoukané, bylo třeba předělat zrcátko, protože má jiný tvar. Trochu jsem kamaráda péroval,“ přiznal Němeček.

Zhruba 100 plastových dílů následně poslal dalšímu kolegovi, aby je nalakoval. „Pak jsem vůz sestavil na podvozek. A na mně bylo dodělat veškeré detaily, včetně elektroniky, majáků a světel,“ nastínil hasič.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Hasič Josef Němeček s modelem zásahového automobilu.

Nedílnou součástí bylo i programování. „Jednoduše řečeno, musel jsem elektroniku naučit, aby poslouchala různé povely. To mi zabralo zhruba čtrnáct dní,“ vypočítal modelář. Na modelu, který je čtrnáctkrát menší než reálný vůz, stále pracuje. „Třeba osvětlovací stožár bude teleskopický. A taky předělám přední nárazník a světla. Ještě to zkrátka není ono,“ zhodnotil kriticky 43letý muž.

Doplnil, že dobrý modelář nemá vlastně nikdy hotovo. „Kdo to říká, kecá. Pořád je přece co zlepšovat,“ usmíval se Němeček. Už teď však jeho dílo, které vznikalo přibližně půl roku, obdivují kolegové hasiči i modeláři: „Někteří nečekali, že vůz bude umět to, co ve skutečnosti.“

Novinku má zatím na poličce, časem dostane speciální přepravní box. „Je to svátost. Musí se s ní opatrně, některé díly jsou totiž relativně křehké,“ vysvětlil Němeček.

Pečlivě uložené má také modulové kolejiště, jež staví, vlaky, nádražní budovy a další komponenty. „Dohromady už je to přes pět set kilo materiálu,“ vyčíslil šikovný modelář. Část ze své sbírky teď vystavuje v Domu historie Přešticka.

„Jsem moc rád, že mě podporují manželka i děti,“ ocenil Němeček, jehož šestnáctiletý syn už modelářství také propadl. „Je to skvělé, alespoň budu mít nástupce,“ pochvaloval si hasič.

Lidé zachránili unikát na Domažlicku. Darovali peníze na opravu podvodní pozorovatelny

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám