Hlavní obsah

Vinař slaví úspěch s koziňonem, lehkým vinným nápojem

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste pili koziňon? Nevíte, co to je? Slovo znějící podobně jako sauvignon, jedno z oblíbených bílých vín, dává tušit, že by mohlo jít o nějaký nový druh vína. V láhvích s koziňonem skutečně víno je, obsahují ale i vodu. A také přísadu bezinkového sirupu. Odtud jeho název.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Maděřič se svým koziňonem a vínem frizzante.

Článek

Kozičkový burčák nebo víno je aromatický nápoj, který se dělá ze zkvašených bezových květů zvaných na jihu Moravy kozičky. Jakmile na jaře začne kvést černý bez, vyrážejí do akce lidé lačnící po burčáku. Není sice z hroznů, ale je tradičně první, který lze získat. Z bezu vznikl i sirup, jenž výslednému nápoji dodává sladkou chuť i aroma.

„Kromě vinařství máme i penzión, když tam sedávaly maminky s kočárky, chtěly často něco lehkého na pití. Pokud nechtěly vyloženě pivo, což u maminek není úplně žádaný nápoj, tak si většinou nechávaly nosit víno s vodou a nějakým způsobem si to míchaly,“ popsal zrod koziňonu vinař Jiří Maděřič.

Střik, který si návštěvnice dělaly, vinaře inspiroval. Zrodila se myšlenka nabídnout lidem hotový nápoj, jenž by nevyžadoval další úpravu.

Je to povrchní záležitost na osvěžení. To ale neznamená, že musí být špatné
Jiří Maděřič, vinař

„Shodou okolností to bylo v době, kdy kvete bez. Manželka z něj zrovna vyrobila sirup. Měli jsme taky nějaké zbytky vína po degustaci, a když jsme to smíchali, měl výsledný nápoj zajímavou aromatiku. Takže vznik byl opravdu otázkou náhody,“ dodal.

Hned v prvním roce vinař potřeboval dvě stě litrů sirupu. Při dávkování zhruba deset procent sirupu do výsledného moku vznikly dva tisíce litrů koziňonu, tedy kolem 2500 lahví. Výsledek měl úspěch. Letos, ve druhém roce výroby, už to bylo tisíc litrů sirupu. Vinař tak připravil přes dvanáct tisíc lahví.

Vzbudil rozruch

Myšlenka prodávat víno naředěné vodou a dochucené přírodním sirupem vzbudila rozruch. Reakce jsou smíšené, což potvrzuje i vinař.

„Na jedné straně jsou puritáni. Jsou znechuceni, myslí, že víno je kulturní nápoj, ke kterému musíme přistupovat v rukavičkách ve zvláštních sálech, pro ně je to svatokrádež. Pro ostatní, kteří si myslí, že víno má být jak gastronomická špička, tak i prostředek pro uvolnění, je to příjemné zpestření,“ říká Maděřič.

Ten svým nápojem, který samozřejmě není vínem, ale vinným nápojem, chtěl především nabídnout lidem osvěžující pití.

„Nikdy se nedostane na úroveň exkluzivních vín, to v žádném případě. Ale vždy bude plnit základní účel, základní potřebu, co víno plnit má, a to je osvěžit. Koziňon se blíží vinnému radleru, jde o podobné pití, jako jsou ochucená piva,“ tvrdí vinař.

Svým způsobem je mu blízké víno frizzante, které se u nás výrazněji prosazuje v posledním desetiletí. Jenže frizzante je běžné víno, které může být zařazeno mezi přívlastková vína, zvláštním jej dělá vyšší obsah oxidu uhličitého. Koziňon je jen vinný nápoj.

„Je to víno, voda a sirup, pití o kategorii níž, co se týká vnímání hloubky vína, opravdu je to povrchní záležitost na osvěžení. To ale neznamená, že musí být špatné,“ uzavřel vinař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám