Hlavní obsah

Ve 38 letech tragicky zahynul přední polský horolezec a manžel olympijské vítězky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pouhých 38 letech ve středu zahynul přední polský horolezec Kacper Tekieli. Ve švýcarských Alpách ho ve středu strhla lavina a jeho tělo bylo o den později objeveno bez známek života. Tekieli byl mezinárodně známým horolezcem, v roce 2020 byl nominován na prestižní ocenění Piolet d'Or.

Foto: Instagram Kacpera Tekieliho, Bez zdroje

Kacper Tekieli

Článek

Tragickou zprávu potvrdil televizi Eurosport Jerzy Natkański z nadace pro podporu polského horolezectví. Tekieli byl ve Švýcarsku společně s manželkou, známou polskou běžkyní na lyžích a dvojnásobnou olympijskou vítězkou Justynou Kowalczykovou a rok a půl starým synem Hugem.

Tekieli měl za sebou celou řadu náročných výstupů. V srpnu 2019 zdolal všechny čtyři hřebeny Matterhornu, o čtvrt roku později bez použití lana přelezl severovýchodní stěnu Eigeru, uvedl polský server DTS24.

Naposledy na sociálních sítích v úterý informoval o zdolání vrcholů Allalinhorn (4027 m), Strayhorn (4190 m) a Rimpfishhorn (4199 m).

V roce 2020 byl Tekieli nominován na cenu Piolet d'Or (Zlatý cepín). Mezinárodní ocenění horolezců je udíleno na základě tří kritérií. Kromě významného výkonu a čistoty stylu se oceňuje i originalita výběru cíle výstupu a posouvání hranic. Posledním kritériem je i respekt k horám a přírodě. Cenu však nezískal, toho roku byli oceněni mimo jiné čeští horolezci Zdeněk Hák a Marek Holeček.

Riziko si uvědomoval

Jak už tomu u horolezců bývá, i Tekieli si uvědomoval riskantnost svého počínání. Když se ho polská média jednou ptala, zda si je vědom zvýšeného rizika smrti při horolezectví, odpověděl tehdy velmi příznačně.

„Ano, je to sice klišé, ale v horách je všechno tak trochu větší. Je tam více radosti, více spokojenosti a slunce tam svítí jasněji. Musí tam být i více rizika… Je však těžké smířit se s tím, že jeden den si s někým povídáte a smějete se a druhý den je dotyčný člověk pryč. Mohu mluvit jen za sebe, ale i přes obrovskou bolest ze ztráty kolegů jsem si nikdy nemyslel, že kdybych opustil svět hor, že bych unikl smrti. Sice bych snížil riziko, ale ztratil bych něco, pro co stojí riskovat.“

Opět zácpa na Everestu? Nepál vydal rekordní počet povolení pro výstup

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám