Hlavní obsah

V garáži se ukrýval chmelový poklad s neznámou chutí

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak může asi chutnat pivo po 140 letech? Na tuto otázku není jednoduché odpovědět. Vyřešit ji však může ten, kdo vyhraje aukci příští sobotu. Jedním z předmětů, který bude dražit britská aukční společnost Trevanion and Dean, je totiž neotevřená láhev piva Allsopp’s Arctic Ale, které má za sebou neúspěšný, leč bohatý příběh.

Foto: Trevanion and Dean

Šlo o speciální várku piva, které mělo mít i mírně léčivé účinky.

Článek

Pivo bylo uvařené v městečku Burton-upon-Trent pro expedici vedenou sirem Georgem Naresem, který se snažil se svým týmem roku 1875 dosáhnout severního pólu. Výprava však skončila neúspěchem a skupina dobrodruhů se musela svého smělého cíle nakonec vzdát.

Láhev piva nalezli v krabici ležící v garáži jednoho z domů v třítisícovém městečku Gobowen v hrabství Shropshire. Nikdo, včetně dražitelů, netuší, jak se láhev do garáže dostala.

„Můžeme se pouze domnívat, že byla tato láhev součástí nadbytečného nákladu, který byl přivezen zpět do Anglie poté, co se expedice po neúspěchu vracela zpět do své vlasti. Prodejce pak krabici zdědil po své rodině,“ uvedl mluvčí aukční společnosti Trevanion and Dean.

Cena nemusí být vysoká

„Pivo bylo uvařené pro expedici na severní pól, která bohužel nedosáhla svého cíle. Bylo vyráběno podle speciálního receptu, aby vydrželo v extrémních podmínkách, a mělo by mít mírně léčivé účinky,“ uvedl jeden z majitelů aukčního domu Aaron Dean.

Očekává se, že láhev by měla v dražbě prodejcům přinést zhruba 400 až 600 liber, tedy v přepočtu přibližně 15 000 až 22 000 korun.

„Propracovával jsem se skrz krabice starých předmětů, když jsem zahlédl vršek láhve jedné z nich. Na pečeti jsem pak viděl nápis Arktická expedice 1875, což mě uzemnilo. Nikdy nevíte, na co v mé práci narazíte, ale tohle jsem rozhodně nečekal. Zázračné je to, že se to pivo dostalo skoro až na severní pól a poté zpět, aniž by ho někdo vypil,“ dodal s úsměvem Dean.

Reklama

Výběr článků

Načítám