Hlavní obsah

V Chile pobouřila edice vína, která připomíná Pinochetův vojenský převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Chile skupina nadšenců vytvořila limitovanou edici vína, která připomíná 50. výročí vojenského převratu bývalého diktátora Augusta Pinocheta. Během jeho diktatury v letech 1973-1990 bylo zabito přes tři tisíce lidí, více než 28 tisíc bylo mučeno. Chilští politici v pondělí nad existencí vína vyjádřili lítost.

V Chile vyrobili limitovanou edici vín u příležitosti Pinochetova převratuVideo: Reuters

 
Článek

Na lahvích vína jsou vyobrazeny erby chilské armády, námořnictva, letectva a karabiniérů. Dále jsou na nich také podobizny čtyř členů „Junta Militar“ (vládní orgán zřízený k řízení Chile během vojenské diktatury, včetně Pinocheta, pozn. red.) a nápisy „Národní osvobození“ a „1973-2023“. Informovala o tom agentura Reuters.

Jelikož je Pinochetův režim známý jako mimořádně krutý a násilný, pobouřila tato vína veřejnost i chilské politiky.

„Je to neuctivé, je to bezohledné k tomu, čím jsme si před několika lety prošli, ale také k tomu, co oběti a jejich příbuzní prožívají pokaždé, když jim události někdo připomene,“ vyjádřila se Lorena Friesová, politička a bývalá náměstkyně ministra pro lidská práva.

Foto: Reuters

V Chile vyrobili limitovanou edici vín u příležitosti Pinochetova převratu

Podobný názor má i politička Lorena Pizzarová, dcera jednoho z mužů, který během Pinochetovy diktatury zmizel. Podle jejích slov je ofenziva popíračů brutální.

Zemřela vdova po diktátorovi Pinochetovi

Zahraniční

Někdo prozradil jméno tvůrce vína

Agentura Reuters uvedla i jméno spolutvůrce vína, který však odmítá prozradit jméno vinice. Slíbil to prý zachovat v tajnosti.

„Z nějakého důvodu, pravděpodobně kvůli přílišnému nadšení, někdo sdílel příliš mnoho a bez mého svolení a bez mého vědomí, v rozporu s důvěrou. Někdo uveřejnil mé jméno,“ vyjádřil se Jose Luis Leon, který za kontroverzním vínem stojí.

Úřady již případ prověřují.

Konec diktátorova odkazu. Chilané v referendu podpořili vytvoření nové ústavy

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám