Hlavní obsah

Tři v jednom: Ekologická jachta překvapí možnostmi

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není potřeba znečišťovat planetu motorovými jachtami, když je na moři taková možnost využití energie. To jsou slova portugalského designéra Pedra Ramalha, který navrhl jachtu, která je poháněna solární energií, nebo se v okamžiku přemění na plachetnici.

Foto: Parq Architects, Profimedia.cz

Jachta je dlouhá téměř 17 metrů.

Článek

Téměř sedmnáct metrů dlouhá jachta si zakládá na označení „ekologická”. Žádný spalovací motor, žádné znečišťování ovzduší. Loď s názvem P1 je poháněna primárně solární energií, pokud je však potřeba, může posádka využít skládací stožár a přeměnit plavidlo na plachetnici.

„Není potřeba vyrábět do jachet velké spalovací motory. Prostě musíme stavět efektivnější plavidla,” říká Ramalho ze společnosti Parq Architects.

Pokud bude mít kapitán lodi štěstí na počasí, pak díky solárním panelům na střeše dokáže elektromotor vyprodukovat výkon až 15 kW, k dispozici jsou také náhradní baterie, informoval server amerického časopisu Robb Report.

Foto: Parq Architects, Profimedia.cz

Kromě solárních panelů disponuje plavidlo i skládacím stožárem.

Jestliže bude pod mrakem a bude vyčerpána energie v náhradních bateriích, pak je možnost postavit skládací stožár a plachtit po moři. Oba systémy mohou fungovat souběžně, pokud by snad měla posádka naspěch.

Navzdory menšímu interiéru bude majiteli k dispozici kuchyně, jídelna, tři kajuty, mnoho míst k sezení a také malý člun, který je součástí jachty a za normálních okolností prodlužuje palubu. Dá se tedy říct, že P1 je v podstatě tři v jednom.

Kdy se jachta dostane do výroby, ani kolik by měla stát, zatím portugalští autoři nezveřejnili.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám