Hlavní obsah

Tisíc kilometrů Československem. Spát budu hodinu a půl, říká český běžec

Hasič a běžec mimořádně dlouhých tratí Štěpán Dvořák se na Velký pátek vydal na start běhu, při kterém chce zdolat 1023 kilometrů z nejvýchodnější části Slovenska, až do obce Krásná na západě Čech. Vlastní loňský rekord, který uběhl jen v České republice, chce překonat o takřka 400 kilometrů. V cíli své česko-slovenské trati chce být v sobotu 27. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Štěpán Dvořák se vydal na trasu přes bývalé Československo.

Článek

Start běhu ve slovenské Nové Sedlici je podle 33letého Dvořáka v nadmořské výšce 1221 metrů. "Přeběhnu dolů mezi Tatry a poběžím přes Žilinu a do Česka přes Beskydy. Poběžím na Brno, které je největším městem na trati, kterým poběžím," řekl Dvořák.

Zřejmě v úterý by měl dorazit i do Dukovan, kde pracuje. Odtud poběží přes Třebíč, Pelhřimov, Sedlčany a Karlovy Vary do nejzápadnější části republiky. Dobu běhu odhadl podle výkonu, který měl při loňském běhu, kdy zdolal 666 kilometrů za pět dní.

"Trať je naplánovaná na 1023 kilometrů, ale může se to změnit, každopádně to musí být tisícovka. Kdyby ne, dám si v cíli dvě kolečka navíc," řekl Dvořák. Tisíc kilometrů je podle Dvořáka velká výzva. Kdykoli běhal před tím, měl v hlavě plán na zdolání další mety.

"Teď to tak není, je to opravdu poprvé, kdy nevím, co bude dál. Je to specifický běh. Už loni jsem nevěřil, že uběhnu 666 kilometrů, a když to dám teď, fakt nevím, co bude dál. Ani o tom nebudu přemýšlet, dokud nedoběhnu," řekl Dvořák.

Obává se bolestí pat, které ho poslední měsíce trápí. "Ne, že by to byla Achillova pata, ale pravděpodobně mám na patě mozoly, které tlačí dovnitř. Na podzim mě to dost bolelo, pak se to začalo zlepšovat, ale pořád to není optimální," řekl běžec.

Foto: Profimedia.cz

Denně bude Dvořák spát jen 90 minut.

Jako poslední záchranu s sebou přibalil boty, ve kterých bez problému přeběhl před dvěma lety Českou republiku z jihu na sever trasou dlouhou přes 400 kilometrů. Dvořák o svém běhání pravidelně informuje veřejnost na sociálních sítích.

V Evropě je zřejmě jediný

Při běhu zvládá i komunikovat s fanoušky. Trať s ním absolvuje i doprovodné auto se čtyřmi lidmi. Chce běžet jen s nutnými přestávkami na občerstvení či převlečení a maximálně 90 minut spánku.

S běháním začal Dvořák podle vlastních slov v 19 letech. Po prvním okruhu o délce 6,5 kilometru nemohl dva dny chodit. Postupně ho ale začalo zajímat, kam až dokáže vlastní tělo vytrénovat.

"V tuto chvíli nevím o nikom v Evropě, kdo by takhle dlouhé trati běhal," řekl Dvořák. Jako hasič pracuje od roku 2008. Posledních pět let je hasičem v jaderné elektrárně v Dukovanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám