Hlavní obsah

Svým ryzlinkem rýnským boduje české vinařství i ve světě

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ratíškovice

Před sedmi lety se ryzlink rýnský B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku stal v americkém San Francisku absolutním vítězem mezi bílými víny. Chardonnay, Reserva 2017, pak loni zvítězilo na soutěži ve Štrasburku ve Francii. „Možná je to proto, že jsme na jeho výrobu použili francouzskou metodu sur lie,” říká Vlastimil Valenta, ředitel vinařství.

Foto: bvvinarstvi.cz

Víno z vinic ratíškovického B\V vinařství na Hodonínsku

Článek

Při použití uvedené technologie se vykvašené víno nestáčí, ale je po nějakou dobu ponecháno na kalech, respektive vlastních kvasnicích. Obyčejné vinné kvasinky jsou totiž prospěšné i poté, kdy promění cukr na alkohol a odumřou.

Jejich pravidelným promícháváním během zrání se do vinného moku dostávají nové chutě a vůně, vznikají aromatičtější, plnější a komplexnější vína.

Foto: bvvinarstvi.cz

Hrozny pocházejí z viničních tratí Hrubé pole v Ratíškovicích a Úlehle v Mutěnicích.

„Jsou navíc stabilnější, nemusíte je tolik sířit,” zdůrazňuje Valenta s tím, že při výrobě u nich procházejí vybrané šarže i kryomacerací. Hrozny se zchladí ještě před samotným kvašením, a zachovají si tak maximum aromatických látek, tříslovin a kyselin.

Strategií vinařství není podle jeho vedení prodat celou produkci za každou cenu, vždy se pečlivě vybírají nejlepší hrozny, hledá se cesta, jak vyrobit nejkvalitnější víno.

Láhev skotského svatého grálu se prodala za desítky milionů korun

Muži

„Chceme nabízet i starší ročníky. Ty najdou zájemci v edici Reserva. Vína musí mít čas dozrát, jsou ale roky, kdy nejsou vhodná k tomu, aby déle ležela. Na to vše dohlíží náš sklepmistr Jiří Toman,” vysvětluje výkonný ředitel vinařství, jež vzniklo v roce 2012. Hlavní výrobní prostory má v Miloticích na Hodonínsku, v bývalé zámecké sýpce z 18. století, kterou firma renovuje.

Hotové vinice

Hrozny pocházejí z viničních tratí Hrubé pole v Ratíškovicích a Úlehle v Mutěnicích. Vinařství tady hospodaří na 63 hektarech vinohradů.

„Kupovali jsme samozřejmě hotové vinice, jsou staré kolem čtyřiceti let, hrozny z nich sbíráme jen ručně, pokud je potřebujeme ještě nakoupit jinde, přijedeme si je sami sesbírat. Když nám to vinař neumožní, obchod s ním neuzavřeme,” zdůrazňuje Valenta, podle kterého velké úspěchy mají s bílým vínem ryzlink rýnský.

Foto: bvvinarstvi.cz

Hrozny na výrobu vína se v Ratíškovicích sbírají jen ručně.

„Vyhráli jsme s ním ve Spojených státech, je typický pro náš region, skvělý je, když zraje v lahvi tak rok, dva,” dodává muž, který byl, i když prý v počátcích jen neformálně, ve vinařství od jeho založení.

Bílá vína zastupuje v BV také Hibernal, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské šedé a Chardonnay. Z aromatických bílých odrůd je to pak třeba Pálava, Tramín červený, Muškát moravský nebo Muller-Thurgau.

Foto: bvvinarstvi.cz

Ředitel Vlastimil Valenta ochutnává víno, které zrálo v bývalé zámecké sýpce.

Pro výrobu červených, růžových vín a klaretů se pěstuje Rulandské modré, Frankovka, André, Svatovavřinecké či Neronet, který vyšlechtil v Lednici v roce 1965 profesor Vilém Kraus.

„Je to možná trochu podceňovaná odrůda, problém je, aby u nás dobře dozrála a měla správnou cukernatost,” přibližuje další tajemství dobrého vína Valenta, který prý nemá ani v době koronavirové pandemie problém prodat produkci vinařství.

V řetězcích je nehledejte

„Lahve s naším logem nenajdete v řetězcích, neprodáváme přes velkoobchody, velký podíl nemáme ani v gastru, i když uvažujeme o vlastní restauraci v naší historické sýpce. Každý rok ale toho prodáváme víc a víc – využíváme e-shopu, kde nabízíme pár lahví i toho vína, které bylo úspěšné na soutěžích. Cenu nijak nezvyšujeme. Máme vinotéky, napřímo prodáváme privátní klientele a firmám. I když se nám kvůli koronakrizi pořád nedaří klientům osobně dostatečně představit naše nejúspěšnější vína z řady Reserva,” dodává ředitel.

Foto: bvvinarstvi.cz

Jednoduché, elegantní. Lahve BV vinařství

BV vinařství se má opravdu čím pochlubit, se svými sto dvaceti oceněními na zahraničních soutěžích v roce 2020 jasně vede žebříček úspěšnosti našich vinařů. Na druhém místě skončil Vinselekt Michlovský z Rakvic, který má podle Vinařského fondu stejný počet ocenění – 34 – jako mikulovské Vinařství Volařík.

Vinaři z Popic podruhé získali prestižní titul Vinařství roku

Muži

Vinařství z Ratíškovic bodovalo i na poslední loňské vinařské soutěži Terravino v Izraeli.

„Za největší úspěch považujeme vítězství našeho hibernalu v soutěži Concours Mondial de Bruxelles 2020, která je spolu s Decanter London považována za nejprestižnější. Je pravda, že loni jsme se na mezinárodní soutěže více zaměřili. Každé ocenění svědčí o vysoké kvalitě našeho vína,” uzavírá Vlastimil Valenta.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám