Hlavní obsah

Student se dá pít, Doctor chutná skvěle, špičkou v řadě univerzitních vín je Professor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společné místo narození, kterým je Lednice a tamní vysoká škola budoucích vinařů, má v rodném listě trojice produktových řad vín, která nesou pojmenování Student, Doctor a Professor. V souvislosti s novým členěním univerzitních vín vznikly designově netradiční etikety.

Foto: ZF Mendelu

Nová řada studentských vín má i svoje etikety.

Článek

„Každá řada má kromě svého svébytného označení vlastní druh lahví a etikety. Kategorie Student, Doctor a Professor nabízí snadný výběr. Řada umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání. Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde i o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,“ říká Radim Holešinský z Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, který je i spolutvůrcem nového rozčlenění univerzitních vín.

V souvislosti s novým členěním vznikly designově netradiční etikety. Jednotícím výtvarným prvkem je lidská hlava. „Na vínech řady Student je zvýrazněna tvář jako odkaz na to, že jsou to právě studenti, kdo pomyslně vytváří tvář školy, a v očích veřejnosti ji tak zastupují nejvíce. Řada Doctor je symbolizována krkem. Z uměleckého hlediska je pomyslnou základnou vycházející ze studentského života, ale zároveň je odrazovým můstkem pro nový výzkum a výuku. Řadu Professor symbolizuje mozek, což jsou vědomosti v kombinaci se zkušenostmi,“ dodal Holešinský.

Dub, akát a kaštan daly jednomu vínu tři různé chutě

Muži

Řada Student má klasické láhve se šroubovaným uzávěrem a cenu 160 korun za kus. Řada Doctor využívá také těchto lahví, jen místo uzávěru má korkový špunt. Láhev přijde na 260 korun. Nejvyšší řada Professor má o něco nápaditější láhev burgundského typu s korkovým uzávěrem, přičemž každá z nich přijde na 400 korun.

Od svěžích až po dlouhozrající

Student – základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína. Vyrábějí je studenti třetího ročníku. Z celkové produkce tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny.

Doctor – vyšší řada vín. Tato vína jsou ve srovnání s řadou Student těžší a celkově propracovanější. Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců. Z celkové produkce tvoří tato vína zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.

Professor – nejvyšší řada. Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů, nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské špičce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri nádob.

Vinařství v Lednici studuje v současnosti téměř 300 posluchačů z Česka, Slovenska a dalších zemí.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám