Hlavní obsah

Šetrný Brit studuje v Londýně a bydlí v polském Gdaňsku

Novinky, Pavol Minárik

Brit Jonathan Davery (23) pochází z anglického venkova, ale denní studium antropologie v Londýně jej přivedlo do britské metropole. Jenže ne na dlouho - náklady na bydlení, stravu a cestovné v jednom z nejdražších velkoměst planety byly nad jeho síly, a tak se na podzim 2014 přestěhoval do podstatně levnějšího, 1300 kilometrů vzdáleného polského Gdaňsku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Život v Londýně je extrémně nákladný. Mnoho lidí tak nutí k poněkud extrémním krokům...

Článek

V Británii platil nejvíce za ubytování. „Pokoj nedaleko mé londýnské univerzity mě stál týdně 220 liber (přes osm tisíc korun), tedy stejně jako měsíční pronájem jakéhokoli kompletně vybaveného bytu v Gdaňsku,“ uvedl Jonathan v rozhovoru pro varšavské Rádio Zet.

Ve středu letí, v pátek se vrací

„Přednášky a semináře mám tři dny po sobě, takže mi stačí, když odlétám z Gdaňsku ve středu v šest ráno a z Londýna se na sever Polska vracím v pátek po obědě,“ vysvětluje. Ty dvě noci v Londýně přespí u přátel nebo v laciném hostelu. Ceny letenek kolísají, ale on plánuje cesty s dostatečným předstihem, takže zaplatí poměrně málo. Za rok jej v přepočtu stály okolo 80 tisíc korun.

Ročně ušetří 200 tisíc

„Výrazně ušetřím i na stravě a městské dopravě, která je v Gdaňsku ve srovnání s Londýnem až neuvěřitelně laciná. Mé celoroční náklady byly asi o 200 tisíc korun nižší, než kdybych zůstal v Londýně,“ zdůraznil Jonathan Davery.

„Navíc mám šanci poznat novou zemi a její obyvatele, což je pro mě jakožto budoucího antropologa k nezaplacení. Proti tomu nejsou ty dvě hodiny letu ničím strašným,“ dodal závěrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám