Hlavní obsah

Řádové sestry v Belgii začaly vařit pivo, obsahuje hřebíček či koriandr

Řádové sestry z kláštera v belgické vísce Maredret se pustily do podnikání, které bylo po staletí doménou mnichů. Dvacetičlenná ženská benediktinská komunita, jejíž tradice sahá do roku 1893, se totiž před pěti lety rozhodla, že se spojí se sládky, aby začali vařit pivo odrážející historii a hodnoty kláštera. Z jeho prodeje chtějí benediktinky získat peníze na nejnutnější opravy kláštera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgické jeptišky vaří pivoVideo: Reuters

 
Článek

Po téměř třech letech spolupráce s rodinným pivovarem John Martin šlo letos v létě do prodeje pivo jantarové barvy nazvané Maredret Altus, při jehož výrobě se používá hřebíček a kuličky jalovce. Druhým produktem je Maredret Triplus, což je světlé pivo typu blond s koriandrem a šalvějí.

„Jsou dobrá pro zdraví, pomáhají trávení,“ vychvaluje piva sestra Gertruda. „Všem sestrám pivo chutná, vždyť jsme v Belgii,“ dodává. O nedělích si každá z nich vychutnává jednu láhev.

Tomáš Drahoňovský: Z televizních obrazovek zběhl k pivu, pamatuje bizarní útok koblihou

Podcasty a pořady

Jde o piva, při jejichž výrobě se používá pšenice špalda, o které se ve svých textech z 11. století zmiňuje už svatá Hildegarda z Bingenu, zakladatelka a představená benediktinského kláštera v Německu. Jejími spisy o léčitelství se sestry z Maredret inspirovaly a v receptuře použily byliny, které běžně rostou v jejich zahradě.

Pod hlavičkou kláštera Maredret se v současnosti vyrábí 300 tisíc lahví piva ročně, v příštích letech pivovar John Martin počítá se zvýšením produkce až na tři miliony lahví za rok. Kromě Belgie se tato piva nyní prodávají v Itálii a ve Španělsku.

Klášterní piva jsou v Belgii běžnou věcí, ale doposud šlo o spolupráci sládků s mužskými řády. Klášter Maredret leží nedaleko mužského benediktinského kláštera Maredsous, pro který pivo vaří pivovar Duvel Moortgat. Sestra Gertruda ujišťuje, že moky z jejího kláštera si s pivy z Maredsous nekonkurují, podle ní se doplňují.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám