Hlavní obsah

Průměrná délka penisu se za poslední desítky let výrazně zvětšila, vědci jsou znepokojeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z oddělení urologie a programů veřejného zdraví ve Spojených státech a Itálii v poslední době zkoumali netradiční jev. Zabývali se průměrnou velikostí pánského přirození, která se za poslední tři desítky let zvětšila průměrně o 24 procent. Na první pohled nevýznamná skutečnost však vědce znepokojuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie, která byla zveřejněna v časopise World Journal of Men's Health, se průměrná velikost penisu za posledních 29 let zvětšila téměř o čtvrtinu. Odpovědí na otázku, proč tomu tak je, se zabýval tým pod vedením doktora Michaela Eisenberga, jenž působí na lékařské fakultě Stanfordovy univerzity.

Eisenberg vedle lékařské praxe působil jako profesor urologie a specialista na mužskou plodnost a sexuální funkce. Během dlouhého časového období byl vybrán vzorek více než 75 studií, v nichž byla od roku 1942 shromážděna měření ztopořených penisů u více než 55 tisíc mužů z celého světa.

Podle předběžných závěrů se za poslední desítky let zvětšila průměrná velikost ztopořeného penisu z 12,2 centimetru na zhruba 15,2 centimetru.

Jsou na vině pesticidy?

Studie týmu doktora Eisenberga se zaměřila na prokázání nárůstu délky penisu i vzhledem k tomu, že v minulosti byla provedena spousta studií o poklesu počtu spermií a testosteronu, vrozených vadách v oblasti penisu či nesprávném sestupu varlat.

„Jakákoliv celková změna ve vývoji je znepokojující. Náš reprodukční systém je jednou z nejdůležitějších součástí lidské biologie. Pokud pozorujeme tak rychlou změnu, znamená to, že se v našem těle děje něco zvláštního. Měli bychom se pokusit tato zjištění potvrdit, a pokud se potvrdí, musíme určit příčinu těchto změn,“ uvedl Eisenberg.

Vědci se domnívají, že určitý vliv na genetickou hormonální výbavu by mohlo mít vystavení chemickým látkám z pesticidů, ba dokonce z hygienických výrobků. O jakých hygienických výrobcích mají vědci pochyby, není zatím zcela jasné.

Výzkumníci mají před sebou ještě hodně práce. V dalších krocích bude podle Eisenberga nutné zkoumat zákonitosti v reprodukčním systému žen a dětí. Na definitivní závěry tak bude potřeba si ještě počkat.

Vědci z Olomouce vyvinuli „šumák“, který vyčistí kontaminovanou vodu

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám