Hlavní obsah

Přišel o ruku a nohu. Přesto na kole projíždí svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve 14 letech přišel po nehodě o ruku a nohu. Ani to však nyní třicetiletého muže jménem Kuo Šao-jü z čínského města Šen-jang nezastavilo předtím, aby procestoval svět na jízdním kole. Tímto způsobem už stihl navštívit 23 zemí.

Nemá ruku a nohu, přesto cestuje po světě na kole.Video: AP

 
Článek

Nehoda se Kuovi stala v roce 2008, tehdy by poraněn elektrickým proudem a přišel o dvě končetiny. I přesto byl dle vlastních slov „odhodlán nepřestat si užívat života“ a nyní svoji vizi realizuje.

„Zatím jsem byl ve 23 zemích včetně vyčerpávající cesty přes Saharu,“ svěřil se Číňan, jehož poslední dobrodružství na jízdním kole vedlo ze Zambie do Malawi.

„Nemám konkrétní časový rozvrh ani plán, tudíž nezažívám žádný tlak. Jen si užívám scenérii a pocit, když mi vítr fouká do vlasů,“ řekl agentuře AP Kuo Šao-jü, jenž má za sebou třeba i 80 tisíc kilometrů dlouhou cestu napříč Čínou.

Foto: AP

Na kole projel už 23 zemí.

„Viděl jsem spoustu úžasných věcí, potkal spoustu skvělých lidí, ale měl i těžší momenty. Například mi ukradli mobil. Mnoho lidí mi ale také pomohlo,“ dodává jedním dechem.

Pákistánská policie ho překvapila

„V Egyptě jsem měl spoustu problémů, protože jsem nenašel nikoho, kdo by mi rozuměl anglicky. Nakonec jsem si postavil stan před vesnicí, a když si mě místní všimli, přišli za mnou, přinesli mi jídlo a nakonec mě jeden z nich pozval k sobě domů,“ vylíčil jeden z příjemných zážitků.

Foto: AP

Za sebou má už i cestu napříč Saharou

V Pákistánu ho pak jednou zastavila policie a on se obával, že bude zatčen. Situace se však nemohla vyvinout odlišněji. „Chtěli se ujistit, že jsem v bezpečí a že je o mě v zemi dobře postaráno,“ vysvětlil.

Po Malawi plánuje zamířit do Tanzanie, Rwandy, Ugandy a Etiopie. „Pokud vše vyjde v druhé polovině roku, plánuju pak odjet do Evropy či Austrálie,“ uzavírá vášnivý cyklista.

Brit je patrně prvním člověkem, který přeběhl celou Afriku

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám