Hlavní obsah

Přihnuli jste si a dojeli až na konečnou? V Japonsku tento problém vyřešili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokijská hromadná doprava je pro obyvatele hlavního japonského města vstřícná. Během svátků totiž tradičně zavádí speciální záchrannou linku, která v nočních hodinách vyzvedává ospalce na konečných stanicích a za relativně dobrou cenu je odváží tam, kam původně cestovali, informoval server odditycentral.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záchrannou linku provozuje dopravní společnost Nishi Tokyo Bus Company a před čtyřmi lety ji vymyslel jeden z řidičů. Od té doby tuto službu poskytují pravidelně.

Cílem je zachránit takové cestující, kteří z jakýchkoli důvodů v nočním rozvozu zaspali a dostali se až na konečnou stanici, kde by si museli zaplatit drahý hotel.

Autobus je proto na konečné stanici vyzvedává a odváží zpět tam, kde měli původně v plánu vysednout. Oproti cenám za nocleh v hotelu je jízdné v záchranném autobuse celkem přívětivé, za lístek zaplatí 880 jenů (asi 170 korun).

Chtějí zapomenout na uplynulý rok 

Linka tradičně operuje každou páteční noc v prosinci, neboť právě v tento den v zemi probíhají večírky, při nichž Japonci obvykle oslavují konec roku.

Tyto akce nesou název „bōnenkai” a jejich cílem je zapomenout na všechny starosti a trable uplynulého roku a s nadějí vyhlížet rok následující. Povětšinou se na nich však vypije velké množství alkoholu, což má za následek právě to, že lidé končí na konečných stanicích.

Ačkoli je linka limitovaná a operuje pouze v některých částech města, lidé si ji velmi pochvalují. Dokonce dopravní společnost žádají o její rozšíření.

Reklama

Výběr článků

Načítám