Hlavní obsah

Poradíme vám, jak si připravit kolo na sezónu

Novinky, Aneta Lednová

Jaro je tu společně s cyklistickou sezónou. Než s kolem po zimě vyrazíte na výlet, měli byste si ho řádně zkontrolovat. Přinášíme několik rad, jak na to.

Poradíme vám, jak si připravit kolo na sezónuVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Jednou z prvních věcí, kterou je zapotřebí zkontrolovat, je stav plášťů a správný tlak pneumatik. Pokud jsou pláště sjeté nebo mají viditelné trhlinky, je na čase je vyměnit. Pneumatiky případně dofoukneme. Správnou hodnotu tlaku najdeme na boční straně pláště.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Sjetý vzorek na pneumatice

Důležité je zkontrolovat stav brzd. U ráfkových brzd kontrolujeme, jestli nejsou špalky moc opotřebené. „Pokud nejsou vidět žádné drážky mezi jednotlivými výstupky na špalcích, tak nám to značí, že je potřeba špalky vyměnit,“ popsal Novinkám Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín. Zkontrolujeme také, zda brzdy správně zabírají. Ideálně by měly fungovat už v první polovině své dráhy.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Brzdový špalek, na kterém jsou vyznačené drážky

V neposlední řadě zkontrolujeme stav řetězu. Znečištěný řetěz očistíme a namažeme mazivem. Postupem času také dochází k vytahování řetězu. K této kontrole slouží speciální měrka, kterou lze zakoupit v jakémkoliv obchodě zaměřujícím se na cyklistiku.

„Měrku přiložíme k řetězu, a pokud do něj zapadne, tak to svědčí o tom, že je řetěz vytahaný a je potřeba ho vyměnit. Pokud máme řetěz v pořádku, tak nám v podstatě zůstane měrka na řetězu viset. Nezapadne do něj,“ vysvětlil Studnička.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Řetěz, který je v pořádku

Lanka a bovdeny ovlivňují, jak hladce fungují brzy nebo řazení. Suchá lanka mohou vést k tuhému kroku brzdy. Namazat je můžeme olejem nebo řídkou vazelínou. U starších kol může také dojít k jejich popraskání.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Prasklé lanko

Poslední bod, na který je důležité se zaměřit, je stav vidlic a tlumičů. Ty nejprve otřeme od nečistot a poté je namažeme silikonovým olejem.

Reklama

Výběr článků

Načítám