Hlavní obsah

Poptávka po sopečném vínu z Kanárských ostrovů explodovala

Prodej červeného vína, které nese stejný název jako sopka Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma, od erupce tohoto vulkánu před třemi měsíci prudce vzrostl. Vinařství z Kanárských ostrovů Bodegas Teneguia si tak připisuje nečekané výdělky, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Roste poptávka po vínu, které nese jméno sopky na ostrově La PalmaVideo: Reuters

 
Článek

„Od výbuchu sopky se jméno Cumbre Vieja objevilo ve všech zprávách... a to značně zvýšilo prodeje,“ říká vinař Carlos Lozano. „Vlastně jsme naprosto vyprodáni.“

Směs sedmi různých druhů hroznů Cumbre Vieja - pojmenovaná podle rozeklaného sopečného hřebene táhnoucího se od středu ostrova až k jeho nejjižnějšímu cípu - vznikla v roce 2019 a v únoru loňského roku se začala stáčet do lahví určených k prodeji do restaurací.

Zpočátku se toto víno prodávalo pomalu, zhruba polovina z 10 tisíc lahví šla zákazníkům na Kanárských ostrovech. Po zářijovém výbuchu sopky však poptávka ze španělské pevniny doslova explodovala a zbývající zásoby se vyprodaly během šesti týdnů.

Požáry znehodnotily hrozny, vinařství z nich teď vyrábí vodku

Muži

Po 86 dní se z kráteru sopky Cumbre Vieja valila ničivá láva, která při své cestě k oceánu pohřbila tisíce domů a vynutila si evakuaci mnoha lidí. Až minulé pondělí náhle utichla. Podle vědců to může znamenat konec, prohlásit erupci za oficiálně skončenou chtějí ale až v případě, že absence seismické aktivity potrvá až do 24. prosince.

Vinice zůstaly ničivé erupce z velké části ušetřeny, podle Lozana má pravidelná sopečná činnost naopak i pozitivní účinky. „Všechen ten popel, který způsobil tuto zkázu, také vytvořil velmi úrodné podloží,“ říká.

Drobné, výbuchem vyvržené kamínky o velikosti štěrku známé jako lapilli také pomáhají zadržovat vodu. Je to důležité, protože na ostrově je v důsledku klimatických změn stále méně srážek. „Je to ideální materiál pro pěstování a udržování rostlin, které nepotřebují příliš mnoho vody,“ dodává.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám