Hlavní obsah

Pivovar Gambrinus uvařil speciální ležák, vsadil na čerstvě utržený chmel

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský Gambrinus uvařil poprvé ve své historii várku ležáku určenou jen pro jednu konkrétní příležitost - na 28. září, kdy se slaví nejen svatý Václav, ale i Den českého piva. Speciální edice má mít i speciální chuť, ve čtvrtek 4. září byla totiž dochmelena čerstvě utrženými chmelovými šiškami, které ještě ten den ráno rostly na chmelnici u Žatce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Gambrinus připravil limitovanou várku ležáku dochmelenou čerstvě utrženými chmelovými šiškami.

Článek

Pivo by se mělo vyznačovat jemně hořkou chmelovou chutí a výrazným chmelovým aroma. Sudy se budou narážet v předvečer svátku, tedy v sobotu 27. září. A to téměř ve dvou tisících hospodách. „Chceme na Den českého piva nabídnout pivařům něco mimořádného,“ uvedl sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

Podobné pivo lze uvařit jen jedinkrát v roce – čerstvé chmelové šišky lze totiž použít jen bezprostředně po sklizni. „Nelze je skladovat, musí se dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidávají do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění chuti se přidává další várka chmele během zrání piva,“ vysvětlil Zítek.

Na českých a moravských chmelnicích se letos sklidí přibližně 5,5 tisíce tun chmele, což je průměrná úroda, jež pokryje spotřebu českých pivovarů a je dostačující i pro export. Tuzemští pivovarníci vykupují z tohoto množství asi jeden tisíc tun chmele, který potřebují na roční výrobu svých piv.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám