Hlavní obsah

Osmák z Etiopie začal vyrábět elektřinu, prodává ji za 18 korun měsíčně

Čtrnáctiletý Etiopan Adan Hussein Dida má ve svém věku netradiční brigádu. Sám totiž začal vyrábět elektřinu z bioplynu a dodává ji do osmi domácností. Od každé za to požaduje v přepočtu 18 korun měsíčně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dida je žákem osmého ročníku školy v Tule a elektřinu vyrábí na dvoře domu svých rodičů. V jámě hluboké dva metry nechává rozložit zvířecí výkaly a díky svému důvtipu dokáže vyrobit elektřinu pro osm domů v jihoetiopské oblasti Borana, která je součástí státu Oromie.

Jak informovala zpravodajská stanice BBC, mezi místními lidmi převládají pastevci závislí na svém dobytku. Kvůli mimořádnému suchu se ale mnozí ocitli v bídě.

Adan penězi vydělanými za elektřinu podporuje svou rodinu. „Jsem hrdý na to, co jsem dokázal. Lidé říkají, že ušetří za baterky. Jejich děti si mohou doma číst a nečekat s úkoly na další den,“ řekl Adan.

Čtrnáctiletý talent hraje na několik hudebních nástrojů a sbírá ocenění po světě

Muži

Učitel Boru Sora řekl, že se chlapec chystá projekt rozšířit, i když se kvůli špatnému stavu cest s obtížemi dostává do města na nákup potřebného materiálu. „Má zájem o novinky, kromě bioplynu zkoušel i jiné věci – opravovat rádia a další elektroniku. Sestavil letadlo, které uletělo 100 metrů,“ řekl Sora. Adan má v úmyslu jít studovat techniku na novou univerzitu ve městě Jebelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám