Hlavní obsah

Obří 3D tiskárnou chce italský podnikatel tisknout levné domy

Právo, znk

Největší 3D tiskárnu na světě mají v italském městečku Massa Lombarda nedaleko Ravenny. Tento obří přístroj vysoký dvanáct metrů a široký sedm má brzy tisknout levné domy určené chudým zemím. Za projektem stojí zkušený podnikatel Massimo Moretti.

Ukázka 3D tiskárny Delta, s níž chce Moretti tisknout levné domyVideo: WASP

 
Článek

Zařízení podle listu La Repubblica připomíná podivnou kovovou věž. Dostalo název Delta a bude poprvé představeno veřejnosti na říjnovém veletrhu v Římě. Sestrojil jej tým mladých, nedávno dostudovaných nadšenců vedený právě 55letým Morettim.

„Celý život za mnou firmy chodily, říkaly mi, co by chtěly vyrobit, a já jim to všechno udělal, od návrhu až po konečný výrobek. Často jsem si vyráběl i stroje nutné k samotnému vyhotovení,“ svěřil se Moretti.

Hlína se slámou

Dnes jsou 3D tiskárny stále levnější, Moretti si ale svou první koupil kolem roku 2000 za více než čtyřicet tisíc eur (přes milión korun). „Byly to všechny moje úspory, ale stálo to za to. Chtěl jsem ji nejen proto, abych na ní tiskl, ale hlavně proto, abych ji mohl rozmontovat, pochopit, jak funguje, a udělat si svou vlastní,“ vysvětlil.

Podařilo se mu to ale až v roce 2005, kdy britský profesor Adrian Bowyer vyrobil tiskárnu 3D, kterou si každý dokáže udělat doma a může si také na ni vytisknout díly k sestavení další.

Morettiho snem je tisknout domy, které by si mohl dovolit kdokoliv, i obyvatelé chudých zemí. Mít vlastní dům je podle něj právem každého. „Zkoušíme smíchat hlínu a slámu a sledujeme, jestli z toho vzejde něco obyvatelného. Je to složitější než s cementem, ale funguje to,“ prozradil s úsměvem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám