Hlavní obsah

Objevil díru na trhu a pod širým nebem dělá účesy zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorský Central Park má novou „atrakci“. Stal se jí třiatřicetiletý kadeřník, který si salon otevřel přímo pod širým nebem. Zpráva o jeho službách se v nejlidnatějším městě USA rychle rozkřikla a Američan má v těchto dnech plné ruce práce.

Foto: Profimedia.cz

Kadeřník pracuje v newyorském Central Parku.

Článek

Herman James se s nůžkami do „zelených plic města“ poprvé vydal krátce po začátku pandemie covidu-19 s cílem stát se vyhlášeným holičem nejslavnějšího newyorského parku. Po roce stříhání na veřejnosti 33letý muž svůj projekt zhodnotil jako jasný úspěch.

„Je skvělé být průkopníkem s monopolním postavením,“ řekl agentuře AFP, zatímco pečoval o zákazníka. Jeho „salonem“ byla již tradičně skládací židle postavená v altánku nedaleko lokality Strawberry Fields známé díky památníku Johna Lennona z kapely The Beatles.

Každý den, kdy tomu přeje počasí, Herman absolvuje asi 45minutovou cestu ze svého bydliště v Brooklynu na Manhattan a s taškou na kolečkách míří do parku mezi 59. a 110. ulicí. Tam pak vytahuje nůžky, holicí strojek a zrcadlo, které věší na háčky v altánku. Skládací židli přikryje zástěrou a nakonec vystaví oznámení: „Holičství Central Park: účesy zdarma“.

Kadeřník nechal svůj první termín po rozvolnění vydražit

Muži

Zákazníci mohou za sestřih zaplatit, kolik chtějí. James říká, že většinou nechtějí „nic složitého“ a nechávají mu částky kolem dvaceti nebo třiceti dolarů, což odpovídá běžné ceně stříhání v New Yorku. Nicméně dobrovolné příspěvky se prý pohybují v rozmezí od jednoho dolaru až po 200 dolarů (přes 4200 korun).

Když svůj venkovní salon v Central Parku loni v květnu nachystal poprvé, první zákazník se našel po deseti minutách, vzpomínal Herman James. I díky zprávám v lokálních médiích pak získal nemalou popularitu a někdy prý měl i přes 20 klientů za den. V těchto dnech se počty pohybují mezi deseti a patnácti, přičemž lidé se mohou nechat ostříhat bez objednání nebo si zarezervovat termín skrze mobilní aplikaci Schedulicity.

„Je to fakt cool. Chodil bych sem pořád, kdybych měl víc vlasů,“ řekl 72letý Joel Linchitz, který do parkového kadeřnictví zavítal minulý čtvrtek.

Spokojený zákazník nejspíš bude moci k Jamesovi přijít znovu, neboť mladý holič údajně zatím i přes jisté nevýhody aktuálního režimu neplánuje návrat do některého z tradičních salonů, které za zlepšující se epidemické situace mohly obnovit provoz. „Poptávka je tady stále. A jsem první v historii. Skončit s tím a místo toho pracovat pro někoho jiného, o to nemám zájem,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám