Hlavní obsah

Norský miliardář zatoužil pěstovat v Chile nejlepší víno na světě

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile si jednašedesátiletý Alexander Vik něco umane, zakousne se do své vize s buldočí vervou. Ani záměr pěstovat nejlepší vinnou révu na světě mu nepřipadal příliš ambiciózní. Navíc má na to vše potřebné: čas, odhodlání a peníze.

Foto: Reuters

Alexander Vik

Článek

Vik zatoužil po výjimečném moku, který by obstál v porovnání s velkolepým, jeho oblíbeným chateau z Bordeaux. Nic neponechal náhodě a spojil se s Patrickem Valettem, napůl Chilanem a napůl Francouzem. A tak objevil zaslíbenou zemi, kde lze začít z ničeho a úplně podle vlastních not - Chile.

A tak Vik koupil 4 300 hektarů pozemků v údolí Colchagua asi 200 kilometrů jižně od Santiaga de Chile, na panenském území pod Andami. S Valettem nechali analyzovat čtyři tisíce vzorků půdy, aby vybrali nejvhodnější polohu pro Cabernet Sauvignon a Carmenere, dvě klíčové odrůdy pro budoucí produkt - cuvée Vik. Obě pocházejí z Bordeaux, právě tak jako jejich „sparing partneři“ Cabernet Franc či Merlot. Posledním sekundantem v cuvée je rovněž původem francouzská odrůda Syrah.

V roce 2006 Vik zasadil pod Valettovým dohledem první keřík, o pouhé tři roky později bylo cuvée Vik na trhu. Ročník 2012 pak odborná porota vyhlásila nejlepším červeným vínem Jižní Ameriky. „Řekl jsem si: skvělé, teď jsi dorazil do poloviny cesty. Příští zastávka: světová nadvláda,“ svěřil se týdeníku Focus.

Svezl se na boomu internetových firem

Vik se narodil ve Stockholmu, vlastní norský pas. Střední školu vystudoval na Kanárských ostrovech a odtud zamířil na Harvard. Protože Chile nepožaduje od vlastníků půdy trvalý pobyt, oficiálně žije v Monaku. Svého času se stal norskou jedničkou v golfu a při heliboardingu, kdy snowboardisty či lyžaře vysazuje do hlubokého sněhu vrtulník, přežil v kanadské provincii Britská Kolumbie pád laviny. Dva z jeho průvodců takové štěstí neměli.

„Je to možná nejpozoruhodnější člověk této planety - tedy pokud vás nemrzí peníze, které jste mu půjčili na investice, a tak nějak ostrouhali,“ napsal o něm časopis Forbes.

K pohádkovému bohatství mu domohly pojišťovny, jež založil, internetové firmy a  kšefty ve fondech a se surovinami.

Patří mu destilérka Christiania Vodka, galerie v New Yorku zaměřená na italský designový nábytek dvacátého století a tři luxusní hotely v Uruguayi, jež provozuje spolu s manželkou Carrie.

Čím jižněji, tím chladněji

Každý, kdo zavítá na vinohrad, si nenechá ujít pohled do údolí Colchagua. V jejích útrobách se ukrývá sklep s kapacitou až tři milióny litrů vína. Chilský architekt Smiljan Radič pojal vinařství tak, aby mělo co nejmenší negativní dopad na okolní krajinu.

Ve Vikově vinici zalité horkým sluncem posunul kabernet co nejjižněji, aby byl chráněn před „úpalem“. Pod Chile totiž leží Antarktida, a tak zde platí paradox, že čím jižněji, tím chladněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám