Hlavní obsah

Nikdy není pozdě. Pětadevadesátiletý muž z Příbrami si vyzkoušel seskok padákem

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Nikdy není pozdě. Takovému heslu dostává pan Ferdinand Fairaisl ze Solenic. Ve svých necelých šestadevadesáti letech skočil tandemový seskok. A k téměř neuvěřitelnému činu se nenechal dlouho přemlouvat. Do oblak se ponořil nad letištěm Dlouhá Lhota u Příbrami.

Pětadevadesátiletý muž z Příbrami skočil tandemový seskokVideo: Roman Štengl, SkyCentrum, Novinky

 
Článek

Myšlenka seskoku pětadevadesátiletého muže vznikla prakticky v hospodě na letišti v Dlouhé Lhotě, kdy se partička kamarádů zapáleně bavila o tandemových seskocích, které místní letiště nabízí. Snad možná z hecu a částečně i ze srandy si tehdy kamarádi dobírali pana Fairaisla, zda by ve svých pokročilých letech dokázal skočit. „Jasně, proč ne?“ zazněla bleskurychlá odpověď, kterou zřejmě málokdo čekal.

Neuplynul ani měsíc, kdy Ferdinand svého slibu dostál a za příhodných podmínek, tedy za větru, který skokani kvitují při dopadu, svůj seskok realizoval. Mírná nervozita nebo váhání se podle jeho slov nedostavilo ani na palubě těsně před seskokem.

„Mám nalítáno dva a půl tisíce hodin, takže nějaká nervozita u mě, nebo strach, to slovo já ani neznám,“ říká rezolutně.

Foto: Skycentrum Dlouhá Lhota, Novinky

Pětadevadesátiletý muž před tandemovým seskokem.

„Seskok proběhl z výšky 4200 metrů. Strach jsem o něj samozřejmě měl, ale opadlo to po přípravě na zemi, kdy jsem si uvědomil v jaké je formě. Na tento druh skoku není nutná zdravotní prohlídka,“ popsal zážitek Roman Štengl, tandemový instruktor Skycentra Dlouhá Lhota, který má za sebou 14 tisíc seskoků.

„Překvapila mě rychlost volného pádu a potom tedy ten náraz na tělo, když instruktor otevíral hlavní padák. Ale pak už je to volné. Zopakoval bych si to třeba desetkrát,“ říká s nadšením muž v pokročilém věku.

Překonal rekord

Tímto hrdinským kouskem 6. června Ferdinand Fairaisl překonal český rekord a stal se nejstarším skokanem tandemu.

„Pan Fairaisl na mě na svůj věk působil neuvěřitelně čile a člověk si prostě jen těžko uvědomí, že je o téměř 60 let starší. A právě tak si těžko představí, že by za 60 let zvládnul seskok s takovou lehkostí jako on,“ zhodnotil Štengl.

Pan Fairaisl svou skvělou kondici připisuje především správné životosprávě. Cigaretu neměl v životě u pusy, alkohol vůbec nepije, jí hodně zeleniny. V mládí aktivně sportoval. Závodně lyžoval, plaval, jezdil na kole.

Letištní prostředí mu není cizí. Za mlada skákal z letadla a působil jako aktivní pilot, když pracoval jako náčelník u Svazarmu v Chrudimi. Naposledy skočil s padákem v roce 1952. I s tím tandemovým, má za sebou celkem patnáct seskoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám