Hlavní obsah

Nejvyšší muž světa oslavil kulatiny. Měří přes dva a půl metru a jezdí po světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký farmář Sultan Kösen je s výškou 251 centimetrů nejvyšším mužem světa. Minulý týden oslavil 40. narozeniny cestou do Spojených států a nedávno se zúčastnil i kuchařské show v Rumunsku. Titul nejvyššího muže světa drží od roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Sultan Kösen

Článek

„Snažím se reprezentovat svoji zemi, vesnici a kulturu. Doufám, že mi rekord ještě dlouho vydrží,“ uvedl pro Guinnessovu knihu rekordů muž, který byl pozván do populárního Ripleyho muzea ve Spojených státech, kde oslavil 40. narozeniny.

Jak sám rekordman přiznává, před oficiálním uznáním prvenství žil tichý a klidný život, ze dne na den se z něj ale stala celebrita. Mimo jiné vyrazil na turné s cirkusovou show a stihl navštívit neuvěřitelných 127 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Turek měří 251 centimetrů.

Kösen v roce 2009 vystřídal podle Guinnessovy knihy rekordů v žebříčku nejvyšších lidí světa Číňana Pao Si-šuna, který měří 236 cm. Příčinou Kösenova mimořádného vzrůstu byl nádor, který ovlivňoval činnost hypofýzy. Lékaři z Virginie ho v roce 2010 operovali a léčili medikamenty na kontrolu růstových hormonů.

V roce 2012 označili lékaři Kösena za vyléčeného, protože Turek už přestal růst. Vzhledem k problémům, které má s klouby, se však stále pohybuje s pomocí berlí. A mimořádný není jednom výškou své postavy, ale také velikostí rukou - jeho dlaň měří 27,5 centimetru a chodidlo 36,5 centimetru.

Foto: Profimedia.cz

Dostat pohlavek od Kösena by chtěl zřejmě málokdo.

Rodák z východotureckého Mardinu Kösen žil se svými rodiči, třemi bratry a sestrou, kteří jsou normálně vysocí. Kvůli své výšce nemohl dokončit školní docházku, krátce pracoval jako zemědělec. V říjnu 2013 se oženil se Syřankou Marvou Dibovou, která měří 175 centimetrů. V dubnu 2010 Kösen krátce navštívil ČR.

Nejvyšší muž historie zemřel mladý

Nejvyšší žijící ženou na světě v současnosti se vloni podle oznámení Guinnessovy knihy rekordů oficiálně stala Rümeysa Gelgiová rovněž z Turecka, která měří 215,16 centimetru. Gelgiová byla v knize rekordů zapsána už od roku 2014 jako nejvyšší žijící teenagerka. Pětadvacetiletá Gelgiová, která pochází ze severotureckého města Safranbolu, trpí takzvaným Weaverovým syndromem. Ten způsobuje kromě nadměrného růstu i deformaci různých částí těla. Nyní už se pohybuje většinou na vozíčku nebo pomocí speciálního chodítka.

Nejvyšší ženou v historii byla podle dostupných záznamů Číňanka Čeng Ťin-lien, která měřila 246 centimetrů a zemřela v roce 1982 jako sedmnáctiletá. A nejvyšším mužem v historii uznala Guinnessova kniha rekordů Američana Roberta Wadlowa, který měřil 272 centimetrů a zemřel v roce 1940 ve 22 letech. V žebříčku nejvyšších lidí planety dále figurují John Rogan (268 cm) a John Carroll (264 cm).

Rekordman pozřel za devět let 40 tisíc tablet extáze. Střízlivěl několik měsíců

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám