Hlavní obsah

Nejlepší vína Česka? Napoví přehledný průvodce

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 147 vinařů a 878 vín. To vše obsahuje průvodce českými a moravskými víny pro rok 2022-2023, který minulý týden odtajnilo vydavatelství časopisu WINE & Degustation.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Průvodce vín 2022-2023

Článek

„V průběhu léta a na začátku podzimu jsme ochutnali a ohodnotili téměř 2000 tuzemských vín. Jako každý rok se tedy máte opravdu na co těšit. A máme radost, že jsme opět objevili několik nových talentovaných vinařů, kteří se v tomto vydání objeví poprvé. Samozřejmě se můžete těšit i na slavná vinařská jména, která v této knize nesmí chybět, i na skvělé tipy z jejich aktuální nabídky vín,“ řekl šéfredaktor publikace Michal Šetka.

Na projektu nepracoval sám, vína hodnotil tradiční tým ve složení Richard Süss, Ivo Dvořák, Jakub Přibyl a Roman Novotný. Ročenku společně pokřtili na degustačním večeru v pražské restauraci Apelace21, jejíž kuchaři připravili speciální sedmichodové menu.

Každý pokrm byl spárován s těmi nejlepšími víny, které tuzemští vinaři nabízí. Podle odborné poroty je posun na kvalitě za uplynulý rok znát, což se promítlo nejen do bodového ohodnocení. Přítomní experti doslova hovořili o „evropském kontextu“.

Foto: WINE & Degustation

Degustovaná vína komentovali zkušení odborníci

Každý z autorů degustoval vína v průběhu psaní knihy několikrát, při různých příležitostech. Průvodce tak milovníkům vína sebevědomě slibuje, že chyby a nepřesnosti v hodnocení jsou minimalizovány. Předností knihy pak je, že je srozumitelná i pro ty, kteří tolik znalí vinařství nejsou. Řada vysvětlivek a poznámek je však do tajů řemesla zasvětí.

Vinaři, kteří přijeli svá vína do restaurace osobně představit, nešetřili chválou na své kolegy. U hostů pocitově zabodoval hned úvodní Sauvignon blanc 2021 Big Fabig, ale také trojice odrůdy révy Ryzlink rýnský. Za vypíchnutí stojí víno od Jindřicha Kadrnky z vinařství v Březí u Mikulova, jehož charismatické vyprávění zanechalo hostům ještě dlouho úsměv na tváři.

Z červených vín pak zaujal Merlot 2018 Family Reserve z Vinařství Springer. Na závěr menu připravila restaurace desert, který bývá často označován za postrach školních jídelen, a to žemlovku. Málokdo asi čekal, že se může pod takovým názvem skrývat něco tak dobrého.

Foto: WINE & Degustation

Hitem pokrmů byla nečekaně žemlovka.

Sladkou tečku podkreslila Pálava 2020 od Sonberk a Bobulky „69“ od Oldřicha Drápala. První z těchto vín bylo podle průvodce dokonce ohodnoceno vůbec nejlépe ze všech degustovaných, s 98 ze 100 bodů.

Průvodce je v prodeji nejen na stránkách vydavatelství, ale také v mnoha knihkupectvích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám