Hlavní obsah

Lesy ČR připravují v Krušných horách zvěřinové výrobky. Ročně plánují zpracovat 100 tun masa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klobásy, salámy, tlačenky a další dobroty ze zvěřinového masa nově připravují Lesy České republiky pro potenciální zákazníky ve středisku pro zpracování zvěřiny a výrobu masných výrobků, které státní podnik vybudoval v obci Klíny v Krušných horách na Mostecku.

Lesy ČR zpracovávají zvěřinu.Video: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. Nabízíme ji řadu let, ale doposud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvířete, což velkou část zájemců nakonec od koupě odradilo. Nyní přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými výrobky,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Řezník Jan Hájek bourá divočáka.

Výstavba moderního provozu vyšla na zhruba 15 milionů korun. V plánu je ročně zpracovat okolo 100 tun masa z jelenů evropských, daňků evropských, srnců obecných, jelenů sika, divokých prasat a muflonů evropských. Letos to bude 70 tun.

Ve zkušebním provozu je středisko od 4. prosince, plný provoz začne zřejmě v červnu.

Výrobce potravin „od vidlí po vidličku“ brzdí byrokracie, přesto nedemonstrují

Muži

Středisko funguje tak, že se do něj doveze v lese usmrcená zvěř, stáhne se z kůže a následně zpracuje. Pod rukama šesti zaměstnanců vznikají pochoutky, které podle chuti mnohdy zvěřinu ani nepřipomínají.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Řezník Jakub Pavlovič porcuje maso z divočáka.

„Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet podle lovecké sezony a také ročního období. Některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou podle něj staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou proto bezlepkové.

Veškerá nabízená zvěřina bude pocházet z režijních honiteb Lesů ČR. Produkty z masa ze zvěře odlovené z Krušných hor, Lužických hor a Křivoklátska se zatím prodávají pouze v pražských Holešovicích. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Řezník Michal Měchura vyrábí klobásy.

Od září začne fungovat také e-shop, plánem je rozšířit produkty do dalších prodejen na severu Čech, v Královéhradeckém kraji a ve středních Čechách. Lesy ČR realizují také projekt Z lesa na stůl, kdy si lidé mohou na různých místech v republice koupit nezpracovanou zvěř.

Zájem je podle Šafaříka již nyní velký. „To mě naplňuje optimismem, že to má perspektivu,“ poznamenal a upozornil, že pro Lesy ČR nepůjde o hlavní zdroj rozšiřování výnosů. Pokud se ale bude provozu dařit, přispěje to k diverzifikaci výnosů. „Způsobí to, že podnik a jeho ekonomický systém nebude závislý pouze na tržbách z těžby a prodeje dřeva, i když to bude vždy hlavní zdroj,“ dodal ředitel.

Lesy ČR plánují do budoucna otevřít další větší středisko v Lesním závodě Židlochovice na jižní Moravě. „Hlavním produktem tam bude maso pro kuchyňskou úpravu a zejména maso z bažantí zvěře, protože Židlochovice jsou tím vyhlášené,“ připomněl Šafařík.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Středisko na zpracování zvěře bylo vybudováno v krušnohorské obci Klíny.

Řeznice z Moravy sklízí úspěchy na druhém konci světa. Lidé ji poznávají na ulici

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám