Hlavní obsah

Legendární nádražka definitivně skončila, cedule se smutně válely ve vestibulu

Smíchov

Milovníci jedné z posledních autentických pražských restaurací smutní. Smíchovská Oáza totiž definitivně skončila, v prostorech tamního nádraží již započala likvidace legendární putyky, kde kromě známých osobností s oblibou posedávali také obyčejní cestující ze všech koutů republiky.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Známá nádražka Oáza už své brány znovu neotevře.

Článek

Proslýchá se, že řada restaurací, hospod a barů nepřežije koronavirovou krizi. Smrtelnou ránou pro Oázu ale nebyla tak úplně pandemie, jako spíš konec nájemní smlouvy a plánovaná kompletní rekonstrukce Smíchovského nádraží. Oáza se totiž podle názoru Správy železnic nehodí do celkového moderního konceptu nádraží.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Restaurace byla oblíbená mezi štamgasty i náhodnými cestujícími.

„Ke konci roku 2020 proběhla veřejná soutěž na pronájem prostor a vítězným uchazečem se stala společnost, která splnila všechny podmínky veřejné soutěže a zároveň podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku,” sdělila Novinkám mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Na místě, kam svého času s oblibou chodil herec Oldřich Kaiser či básník Ivan Martin Jirous alias Magor, jehož přezdívku výčep nesl v názvu, tak v letošním roce vyroste restaurace zcela nová, do konceptu moderního nádraží prý zapadající.

Foto: Jakub Štěpánek, Novinky

Výčep nesl jméno Magora Jirouse.

Příznivci autentického Magorova výčepu, kde měl básník a vůdčí duch českého undergroundu prakticky svoji kancelář, musí dát po letech spekulací definitivní sbohem své oblíbené restauraci. Kromě štamgastů se chodili do Oázy občerstvit lidé chodbičkou přímo z nástupiště, za dob dávno minulých se servírovalo občerstvení přímo do kupé přistaveného vlaku.

Pivo z nedalekého pivovaru, teplá polévka, nějaká ta hotovka za lidovou cenu a pro zájemce něco ostřejšího na posilněnou, to byl dlouhé roky kolorit Oázy.

Foto: Novinky

Sundané cedule se v únoru válely ve vestibulu. Fotografii Novinky získaly od rozesmutnělé kolemjdoucí.

V současné době na místě již začala rekonstrukce, nový nájemce prostor převzal na konci ledna. Cedule s názvem bývalého podniku se již bezprizorně povalovaly pod mohutnými lustry ve vestibulu nádraží.

Ačkoliv SŽDC uklidňuje, že na místě bude pivo k dostání i nadále, milovníkům autentického prostředí těžko vysvětlit, že moderní restaurace s tankovým pivem plně nahradí genius loci putyky, která se za dlouhé roky provozu stala jedním z neodmyslitelných symbolů koloritu pražského Smíchova.

Anketa

Je podle vás správné rušení původních podniků, které jsou nahrazovány modernějšími?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
Celkem hlasovalo 10266 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám