Hlavní obsah

KVÍZ: Nejznámější světoví diktátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumenty o světových diktátorech se řadí v televizi k těm nejpopulárnějším. Osobnosti diktátorů lidi přirozeně lákají. Znáte jen jejich jména nebo jdou vaše znalosti o trochu více do hloubky?

Foto: Profimedia.cz

Předveďte své znalosti o světových diktátorech.

Článek
1. Jak byl označován Mussolini v době fašistické Itálie? Jak znělo ono slůvko, kterým si nechával rád říkat?
2. Jméno vůdce Rudých Khmerů, kteří napáchali neskutečná zvěrstva v Kambodži, budí odpor v mnoha tamějších obyvatel dodnes. Víte však, jak Pol Pot skončil?
Foto: Profimedia.cz
3. Fidel Castro byl v čele Kuby dlouhé desítky let. CIA měla zdánlivě dokonalý plán, jak jej roku 1961 sesadit. Slovy klasika: Měl jedinou vadu, nevyšel. Kde proběhlo vylodění jednotek, které měly za cíl Castra Svrhnout "od kormidla"?
4. Na území které dnešní země se narodil sovětský diktátor Josef Stalin?
5. Osobnost Roberta Mugabeho je nedílně spjata se kterou zemí?
Foto: Profimedia.cz
6. V jakém příbuzenském vztahu mezi sebou byli "věčný prezident republiky" Kim Ir-sen a dnešní vůdce KLDR Kim Čong-un?
7. V prezidentské funkci setrvává Isaias Afwerki již 30 let. Volby, ve kterých by musel svou funkci obhajovat, se nekonají. V jaké zemi je diktátorem?
8. Bašár al-Asad se drží u kormidla Sýrie od smrti svého otce v roce 2000. Původně měl být otcovým nástupcem jeho starší bratr, jenže ten zemřel při autonehodě. Bašár al-Asad však stihl v Londýně vystudovat. Jaké je jeho občanské povolání?
Foto: Profimedia.cz
9. Kvíz o diktátorech bez Adolfa Hitlera by byl asi zvláštní. Zeptáme se vás jednoduše na to, v jakém městě se Hitler narodil.
10. Manuel Noriega vládl Panamě jen zhruba šest let, i tak se ale nechvalně zapsal do dějin země. Konec jeho vlády znamenala invaze USA do Panamy. Jak Noriega skončil?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

KVÍZ: Dokažte, že jsme národ houbařů aneb Velký houbařský kvíz

Koktejl

KVÍZ: Znáte světová hlavní města?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám