Hlavní obsah

Kurz přežití: Při nocování v přírodě budete muset improvizovat

– Česká Kubice
Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Pokud vyrazíte do přírody a nemáte stan, popřípadě selže nebo se stane jiná nepředvídatelná situace, je potřeba si umět poradit a improvizovat. Příroda totiž nabízí spoustu materiálu, ze kterého lze vyrobit bytelný a funkční přístřešek. Jak a co použít si ukážeme v následující reportáži.

Kurz přežití: Postav si svoji postelVideo: Novinky

 
Článek

Při výletu do přírody je někdy nutné řešit i přenocování. Ne vždy je ale poblíž nějaké ubytování či vhodný přístřešek. Na kurzu přežití Outdoor survival se tohle účastníci pod vedením Amara Ibrahima učí.

Je nutné najít vhodné a bezpečné místo a ochránit se před mínusovými teplotami, které občas při spaní v lese hrozí. Důležité je mít rozdělaný oheň a pokud možno na cesty s sebou vždy brát teplý spacák, karimatku a náhradní oblečení.

Štáb zkusil přežít v přírodě na vlastní pěst, šel za hranice komfortu

Muži

„Samozřejmě ti účastníci kurzu spí na zemi, někteří se diví, že je divný, že nespí v nějakých srubech, na nějaké ubytovně. Prostě spí na zemi, nad sebou si napnou celty a spí na místech, které my určíme kvůli bezpečnosti. První noc spí bez ohně, druhou noc mají přístřešky, můžou si je postavit, a vedle toho mají i oheň,“ mluví o očekávání účastníků vedoucí kurzu Amar Ibrahim.

Foto: Novinky

Práce s mačetou není jen pro chlapy.

Při hledání správného místa je nutné pořádně zkontrolovat okolí. „Napřed by si měl člověk vybrat správné místo, aby tam nebyly vyplaveniny. Musí si být jisti, že tam už netekla předtím voda. Podívat se nad sebe, jestli tam není suchá větev, být v závětří. Když je parné léto, je to lepší u vody, protože voda trochu ochlazuje. Když je zima, postavit si to trochu od vody,“ popisuje Ibrahim.

Příroda je „zblblá”, nespoléhejte na zažité lidové poučky

Muži

My jsme spali pořád u vody. První noc byla zima, tři stupně pod nulou. Navíc jsme první spaní stavěli za tmy, což byla výzva pro všechny zúčastněné.

Pro stavění přístřešku je nutné využít i okolního prostředí. Přístřešek se dá postavit z klacků. Pro zahřátí je vhodné místo na spaní podestlat listy. Zapojením fantazie člověk přijde na mnoho vhodných řešení. Dostali jsme plachtu a instruktoři nám radili, jak se dobře vyspat. Vzhledem k tomu, že byla opravdu zima, stavěli jsme přístřešek co nejmenší, abychom využili teplo toho druhého a aby nám do něj nefoukalo.

Pro mě jako rodilou Pražačku nebyl až tak velký problém spát na zemi, ale zimu jsem snášela opravdu špatně. Ještě hůř pak chrápání mých spolunocležníků...

Když máte v lese hlad, neohrnujte nos nad červy

Muži

V dalším díle, který vyjde příští středu, se dozvíte, jak si poradit s kolegou, který se na výpravě zraní...

Reklama

Výběr článků

Načítám